Løkke citerer Thomas Helmig i tale til kronprinsen

Kronprinsen er ’folkets Frederik’, der møder folk med nærvær og autencitet, siger statsministeren i fødselsdagstale.

Se hele Lars Løkke Rasmussens tale til kronprinsen. Klik på play.

- De har kastet Dem ud i livet. Helt frygtløst. Og af egen drift. Hver gang er De landet på fødderne. En erfaring rigere. Og en del klogere på tilværelsen og på Dem selv.

Sådan lød ordene blandt andet fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til kronprinsen ved aftenens gallataffelChristiansborg Slot, hvor omkring 360 gæster fra ind- og udland fejrer den 50-årige tronfølger.

- De har udvist et vovemod, som yngre generationer af iværksættere, kunstnere og andre kreative mennesker finder inspiration og motivation i, sagde statsministeren.

Han nævnte som eksempel kronprinsens mange maratonløb, hans tid i Frømandskorpset og ekstreme ekspeditioner i Grønland.

Du kan se med live fra festen på dr.dk her.

En kronprins på ladcykel

Talen blev indledt med et citat fra Thomas Helmigs sang 'Dagen efter dagen derpå'

- Jeg har set det meste. Og prøvet lidt af hvert. Jeg har haft det let og haft det svært, lød det fra Lars Løkke Rasmussen til fødselaren med henvisning til de perioder, hvor kronprinsen har kæmpet med at finde sig selv i sin rolle som kommende konge af Danmark.

Statsministeren kaldte kronprinsen for ’en mand med et særligt nærvær’ lige meget hvem han møder – høj som lav. Alle får del i kronprinsen, når han er bedst – som sig selv, sagde Løkke.

- De taler ikke til andre mennesker. De taler med dem. Så man føler sig set. Værdsat. Troet på. Den evne kommer ikke af titel. Ikke af position. Den ligger dybt i Dem, sagde statsministeren.

Og så blev fødselaren kaldt ’ En kronprins på ladcykel’, der har forsøgt at skabe en så almindelig familie, som det har været muligt.

- De er i sandhed kronprins af tiden, sagde statsministeren.

Stil dit spørgsmål om kronprinsen. Eksperter sidder klar på dr.dk. Du kan spørge løs her.

De har prøvet det hele

Kronprinsens medlemskab af den internationale olympiske komité, IOC, blev også nævnt af den danske statsminister. Hvervet er gennem årene blevet stærkt omdiskuteret, fordi det ifølge kritikerne clasher med, at de kongelige er politisk neutrale.

- Den olympiske bevægelse. De vidste – og her skulle man nok tilføje et vi – vi vidste, at det blev svært. Men De har en ægte kærlighed til den olympiske ånd. Det har jeg stor respekt for. Og – hvilket er langt vigtigere – det har Danmarks mange, dygtige elitesportsfolk dyb respekt for, sagde Lars Løkke Rasmussen.

VIDEO Se dronningens tale til kronprinsen.

Statsministeren fortalte, at valget af Thomas Helmigs sang skete, fordi det var et af de 150 numre, som kronprinsen selv har offentliggjort i forbindelse med sin runde fødselsdag. ’ Et kongeligt lydspor til de første 50 år’, som Løkke udtrykte det.

- De har prøvet det hele. Ikke alene som kronprins. Men som Frederik. Vel vidende, at hele Danmark så på. Ikke kun når det gik godt. Også hvis det gik galt.

Dronning Margrethe og Kronprins Frederik efter dronningens tale.(Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Minder om morfar

Kronprinsens familierelationer kom Løkke også ind på i sin tale. Han sagde blandt andet, at prins Henrik var savnet til festen, at kronprinsen mindede om sin morfar, kong Frederik 9., og at kronprinsen gennem sit liv havde lært rigtig meget af kongefamiliens ’tre kloge kvinder’; dronning Ingrid, dronning Margrethe og kronprinsesse Mary.

- Ingen bliver svagere af at give plads til en stærk kvinde. Tro mig, jeg ved, hvad jeg taler om, sagde statsministeren med et smil, hvorefter salen brød ud i latter.

Folkets Frederik

Statsministeren sluttede sin tale med at kalde kronprinsen for ’folkets Frederik’, og at fødselarens væremåde sikrer monarkiet i fremtiden.

- De er et spejlbillede som far, ægtemand og menneske. De er et forbillede som kronprins. Og jeg har stor tillid til, at De også bliver en god konge. (…) Monarkiet er lige hér. I vores samtid. I vores hjerter, sagde statsministeren, hvorefter han sammen med gæsterne råbte et nifoldigt leve for kronprins Frederik.

BILLEDER Kronprinsens 50 år fejres med gallataffelChristiansborg Slot

  • Kronprinsesse Mary, kronprins Frederik og dronning Margrethe ankommer til Gallataffel på Christiansborg Slot lørdag den 26. maj 2018.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
  • Dronning Margrethe er aftenens vært og indledte festen med at holde sin tale for Kronprins Frederik. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
  • Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary kørte i åben karet fra Amalienborg til Christiansborg med eskorte af Gardehusarregimentets Hesteskadron. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)
  • Kronprinsen har Belgiens dronning Mathilde på sin ene side og sin mor på den anden ved Gallataflet på Christiansborg Slot. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)
  • Før gæsterne gik til bords, hilste dronning Margrethe, kronprinsesse Mary og kronprins Frederik på gæsterne til Gallataflet. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)
  • 360 gæster er med til festmiddagen, hvor de får fire retter og vin fra prins Henriks vinslot. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)
1 / 6
Facebook
Twitter