Løkke efter Levakovic-dom: Politikerne skaber loven - og den skal strammes

Regeringen vil stramme udvisningsreglerne, gentager statsministeren, efter at den kriminelle Gimi Levakovic har fået lov at blive i Danmark.

Regeringen ønsker at genindføre reglen om, at kriminelle udlændinge skal udvises, medmindre det med sikkerhed vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser. (Foto: © Thomas lekfeldt, Scanpix)

Domstolene er uafhængige, og deres afgørelser skal respekteres, men regeringen kommer til at se på at stramme udvisningsreglerne.

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på Twitter, efter at en enstemmig Højesteret i dag har afgjort, at den seriekriminelle Gimi Levakovic får lov at blive i Danmark.

- Domstolene er uafhængige. Deres afgørelser må respekteres. Jura er politikerskabt. Kommer til at se på strammere udvisningsregler, skriver statsministeren på Twitter.

Regeringen bebudede allerede i slutningen af april, at man vil stramme udvisningsreglerne for kriminelle udlændinge. Ifølge udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil regeringen komme med et forslag til efteråret.

- Jeg ønsker at få strammet udvisningsreglerne, og derfor fremlægger jeg et lovforslag til efteråret, som strammer reglerne. Jeg ønsker ikke, at vi skal lægge hus til dybt kriminelle mennesker i Danmark, siger Inger Støjberg.

Regeringen ønsker at genindføre reglen om, at kriminelle udlændinge skal udvises, medmindre det med sikkerhed vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser. Stramningen blev indført af den tidligere VK-regering i 2011 med støtte fra Dansk Folkeparti, men blev fjernet igen af S-R-SF-regeringen i 2012.

Sagen om mulig udvisning af den kroatiske statsborger, der har boet i Danmark, siden han var tre år gammel, startede med en dom i august sidste år, hvor retten i Næstved idømte Gimi Levakovic et år og tre måneders fængsel for dødstrusler og for at have været i besiddelse af en skarpladt pistol.

Som en del af dommen blev Levakovic udvist af Danmark i 12 år.

Landsretten skærpede i oktober fængselsstraffen til et år og seks måneders fængsel, men omstødte udvisningsdommen.

Det fik udlændingeminister Inger Støjberg (V) til at varsle en stramning af udlændingereglerne, ligesom justitsminister Søren Pind (V) ytrede, at sager som Levakovic-sagen bør prøves i Højesteret.