Løkke løj ikke om efterløn i tale

I sidste uge anklagede et socialdemokratisk folketingsmedlem statsminister Lars Løkke Rasmussen for at have løjet i sin nytårstale. Men Lars Løkke talte sandt.

Lars Løkke Rasmussen løj ikke, da han i sin nytårstale sagde, at langt de fleste efterlønnere hverken er mere eller mindre syge end deres jævnaldrende på arbejdsmarkedet. (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

Socialdemokraternes efterlønsordfører Leif Lahn-Jensen har kaldt Lars Løkke Rasmussen i samråd i folketingets arbejdsmarkedsudvalg, fordi han mener, at Lars Løkke Rasmussen løj for åben skærm i sin nytårstale.

I sin nytårstale sagde Lars Løkke Rasmussens at:

- Langt de fleste på efterløn er hverken mere eller mindre syge, end deres jævnaldrendearbejdsmarkedet.

Men i sidste uge kom der nye tal fra beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V), som viser, at efterlønnerne har tre gange så meget sygefravær som andre ældre lønmodtagere, når de vælger at sige stop.

Det fik Leif Lahn-Jensen til at lange ud efter statsministeren:

- Statsministeren sad jo og løj for åben skærm. Tallene viser jo, at efterlønnerne er mere syge - og har mere brug for at kunne trække sig tilbage og gå på efterløn. Så skal Lars Løkke Rasmussen ikke prøve at indbilde befolkningen det modsatte, sagde Leif Lahn-Jensen.

De nye tal, som står i modsætning til det, Lars Løkke sagde i sin nytårstale, blev gengivet i flere medier under overskriften " Efterlønnere har tre gange så højt sygefravær".

Ikke alt sygdom er talt med

Men Lars Løkke Rasmussen løj ikke i sin nytårstale. Radioprogrammet Detektor, som bliver sendt på P1, har nærlæst de nye tal fra beskæftigelsesministeriet og læser man ned i tallene så fremgår det, at opgørelse kun tæller de langtidssygemeldte. Det vil sige, dem der har modtaget sygedagpenge fra kommunen.

Det betyder, at personer der har været syge i mindre end tre uger slet ikke optræder i opgørelsen.

Det vil sige, at dem i efterlønsalderen, som er blevet på arbejdsmarkedet og som er oftere syge men kun i kortere perioder, slet ikke optræder i statistikken.

Bruger man andre tal, så talte Løkke sandt

At efterlønnere har tre gange så højt sygefravær som deres jævnaldrendearbejdsmarkedet, er altså tvivlsomt, fordi tallene kun dækker de langtidssygemeldte.

Ser man på tal Statens Institut for Folkesundhed er det da også et helt andet billede, der tegner sig. Her måler man ikke decideret sygedage, men derimod det, man kalder 'selv-vurderet helbred'. Og både i Beskæftigelsesministeriet og ved Folkesundhedsinstituttet siger man, at det plejer at stemme meget godt med deres faktiske helbred.

Tallene viser, at 92 procent af de 60-64-årige, som er i arbejde, vurderer deres helbred som godt, vældig godt og fremragende. Mens 87 procent af efterlønnerne vurderer det samme. Det er en forskel på cirka 5 procentpoint.

Så bruger man de tal i stedet for tallene fra Beskæftigelsesministeriet, så talte Lars Løkke Rasmussen sandt i sin nytårstale, da han sagde, at langt de fleste efterlønnere hverken er mere eller mindre syge end deres jævnaldrendearbejdsmarkedet.

Facebook
Twitter