Løkke lover Grønland mere hjælp efter fjeldskred

Et nyt klippeskred truer i Grønland, og statsministeren lover mere hjælp, hvis det skulle blive nødvendigt.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har både søndag og tirsdag været i kontakt med formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen. (Foto: Frank Cilius © Scanpix)

Fire personer savnes fortsat efter lørdagens klippeskred i Karratfjorden i Vestgrønland, og et nyt skred truer området.

Tirsdag eftermiddag slår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fast, at folk i området ikke vil blive ladt i stikken.

- Vi følger situationen tæt og står klar med yderligere hjælp, hvis behovet opstår, hedder det i en pressemeddelelse fra statsministeren.

Danske og grønlandske myndigheder har arbejdet tæt sammen om at hjælpe i de berørte områder. Fra Danmark er der blandt andet sendt ekstra politifolk, og forsvaret har indsat skibe og fly i området.

Ifølge Arktisk Kommando målte lørdagens skred cirka 1100 meter gange 300 meter, og ifølge Geus kom de mange ton sten og grus væltende fra cirka en kilometer oppe ad fjeldsiden.

Skredet skabte en flodbølge så voldsom, at 11 huse blev suget i fjorden i bygden Nuugaatsiaq.

Fire personer savnes som nævnt stadig. De øvrige af bygdens cirka 100 indbyggere blev evakueret med helikopter til Uummaanaq, hvor de er indkvarteret.

Omsorg gør indtryk

Lars Løkke Rasmussen har både søndag og tirsdag været i kontakt med formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen.

- Han var i området og var meget berørt af situationen og kunne fortælle om, hvordan grønlandske og danske beredskabsmyndigheder sammen yder en kæmpe indsats under vanskelige forhold.

- Det er imponerende og påkalder min dybeste respekt. Samtidig gør den omsorg, som strømmer til Grønland fra frivillige et stort indtryk på mig, hedder det i statsministerens pressemeddelelse.

På grund af faren for yderligere skred har de danske inspektionsskibe "Vædderen" og "Ejnar Mikkelsen" desuden hentet beboerne i en række andre bygder i fjordsystemet.

- Mine tanker går til de pårørende og til alle, som har mistet deres hjem og eksistensgrundlag. Mine tanker går også til indbyggerne i Illorsiut og Niaqornat, som i hast er blevet evakueret fra deres hjem, da et muligt nyt klippeskred truer området, udtaler Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/