Løkke om droppet pensionsplan: DF og S havde låst sig fast

Statsministeren varsler nu nyt pensionsudspil i næste uge.

Regeringens erklærede mål om allerede fra 2025 at hæve pensionsalderen med seks måneder fra 67 til 67,5 år er endegyldigt lagt i graven.

Det fortæller statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i 21Søndag.

Det sker, efter at regeringen ikke har kunnet nå til enighed med støttepartiet, Dansk Folkeparti, og med Socialdemokratiet.

- Jeg har det sådan, at skal man afgørende ændre på danskernes pensionsvilkår, så skulle det helst ske bredt på Christiansborg, og det kan ikke lade sig gøre. Så fremfor at slås og få en lille forandring igennem, så er det bedre at konstatere, at den enkle vej til at nå det her mål ikke kan lade gøre, siger statsministeren.

Kritik fra DF og S

Regeringens beslutning om at skrotte deres forslag om at hæve pensionsalderen yderligere fra 1. januar 2025 kommer efter et massivt pres fra Folketingets største partier, DF og Socialdemokratiet. Derfor vil man ikke hæve pensionsalderen med mere, end det man allerede har aftalt fra 2030, hvor man først gå på pension, når man er fyldt 68 år.

De to partiformænd Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF) gjorde det allerede i februar i år klart, at de ikke støtter tanken om at hæve pensionsalderen yderligere i et interview med Fagbladet 3F.

Og så sent som i dag har de gentaget den parole i et interview med Berlingske

- De socialdemokratiske mandater kommer ikke til at stemme for yderligere forringelser af pensionsalderen, sagde Mette Frederiksen i interviewet.

Lars Løkke Rasmussen medgiver da også, at det har været umuligt at opnå enighed med de to største partier i dansk politik.

- Jeg har det sådan, at når kort og terræn ikke passer sammen, så må man følge terrænet. Vi må konstatere, at partierne har låst sig. Det gælder både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, så nej'et til at kigge på det her er blevet stadig mere cementeret, siger han.

Ikke ligeså meget til velfærd

Regeringen vil dog fortsat arbejde på at gøre det lettere at blive længere på arbejdsmarkedet for dem, der kan og vil, forklarer statsministeren.

- Vi må begive os ud på en lidt sværere vej, for det er fortsat sådan, at i takt med, at vi lever længere, så har vi brug for, at friske danskere bliver lidt længere på arbejdsmarkedet, hvis vi skal have penge til velfærd i fremtiden, siger Lars Løkke Rasmussen, der uden at gå i detaljer varsler, at regeringen kommer med et udspil.

- Men den tanke om, at vi firkantet siger, at alle må blive tre eller seks måneder længere på arbejdsmarkedet, den lægger vi endegyldigt i graven, siger han.

Du har sagt, at de penge, som vi ville få ved at hæve pensionsalderen skulle gå til velfærd. Hvilken velfærd er det, som ikke bliver til noget?

- Det betyder, at når vi ikke træffer en beslutning om at hæve pensionsalderen, så vil vi ikke have ligeså meget til velfærd, som vi ellers ville have. Men heldigvis vil vi have noget, for vi har truffet en række reformbeslutninger, og regeringen vil fortsætte med at komme med forslag til, hvordan vi vil forbedre vores samfundsøkonomi, siger statsministeren.