Løkke om omstridt regel: Homoseksuelle skal kunne donere blod

Sundhedsmyndighederne, som står bag reglen, er tavse.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder i dag reception i forbindelse med Copenhagen Pride. I mandags havde han inviteret på en fælles løbetur fra Marienborg under overskriften "Run with Pride". (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Homoseksuelle mænd bør kunne donere blod, ligesom andre befolkningsgrupper også kan.

Det mener statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som ifølge ham selv nu sender et signal til sundhedsmyndighederne om, at forbuddet mod, at homoseksuelle må donere blod, bør afskaffes.

Meldingen kom statsministeren i dag med i radioprogrammet 'Go' Morgen P3'. Her stillede en lytter et spørgsmål, som længe har været diskuteret af både politikere, sundhedsfagligt personale og menneskerettighedsorganisationer:

- Skal homoseksuelle mænd kunne donere blod?

Det spørgsmål svarede statsministeren prompte på.

- Ja, det, synes jeg, er en rigtig god idé. Mit svar er ja, sagde Lars Løkke Rasmussen.

- Men det er jo ikke mig, der bestemmer det. Men jeg kan sende det signal, at ’ja, det synes jeg’, understregede han og henviste til sundhedsmyndighederne, som er dem, der står bag reglen.

Styrelse: ingen kommentarer

Ifølge Statens Serum Institut har mænd, der har sex med mænd, betydelig større risiko for at få hiv og hepatitis sammenlignet med mænd, der udelukkende har sex med kvinder.

Styrelsen for Patienssikkerhed har derfor fastsat en karantæneregel om, at mænd, der har samleje eller anden seksuel kontakt med mænd, ikke må donere blod. Reglerne følger læger, sundhedspersonale og blodbanker osv.

Styrelsen for Patienssikkerhed oplyser til DR Nyheder, at de ingen kommentarer har trods Lars Løkke Rasmussens udmelding. Styrelsen har dog kommenteret på forbuddet tidligere i år:

- Vi har det sådan, at de patienter, der modtager blod, de skal være sikre på, at blodet er rent, og at de ikke får en infektionssygdom, sagde overlæge Karsten Bech til TV 2 Lorry i marts.

- Det bliver løbende taget op i EU-sammenhæng, og vi tager det ligeledes op med dem, der driver blodbankerne i Danmark, men foreløbig har vi ikke tænkt os at ændre på reglerne, sagde Karsten Bech.

Forslaget har været fremme før

Siden 2009 er alt donorblod i Danmark blev screenet for hiv og hepatitis gennem en serologisk test, der måler antistoffer i blodet, og en NAT-test, der måler direkte på virus i blodet.

For knap et år siden tegnede der sig et politisk flertal for, at homoseksuelle kunne komme i betragtning til at donere blod.

Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale og Alternativet var alle klar til at afskaffe forbuddet.

- Vi har brug for, at mennesker har lyst til at give blod. Derfor er det underligt, at man i så mange år har udelukket homoseksuelle, sagde sundhedsordfører Lotte Rod (R) til DR Nyheder i august 2016.

Blodbank: Vi mangler ikke blod

Bloddonorerne i Danmark oplyser, at der lige nu ikke mangler bloddonorer herhjemme. Ifølge organisationen er antallet af nye donorer steget 20 med procent fra 2015 til 2016, og i dag er der omkring 230.000 registrerede bloddonorer.

I dag er bloddonation baseret på tillid. Alle mandlige bloddonerer bliver spurgt, om de har haft seksuel kontakt med mænd. Svarer de ja, medfører det udelukkelse.

Flere lande har de senere år lempet et lignende forbud. Her har man erstattet permanente karantæneregler for homoseksuelle med en ny regel om, at der skal gå 12 måneder fra den seneste seksuelle kontakt med andre mænd.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk