Løkke om sundhedsreform: 'Vi har ikke en hemmelig tanke om at lukke akutsygehuse'

Statsministeren garanterer, at ingen akutsygehuse vil lukke som følge af sundhedsreform.

Statsminister Lars Løkke Rasmusen (V) garanterer, at der ikke vil blive lukket akutsygehuse som led i hans sundhedsreform.

I løbet af det seneste årti er en lang række danske akutsygehuse blevet lukket på stribe.

Men nu skal være slut med at dreje nøglen om til flere af landets akutsygehuse, lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmusen (V).

Løkke, der er ved at forhandle sin sundhedsreform på plads inden et kommende folketingsvalg, giver således en garanti for, at ingen af de 21 akutsygehuse vil blive lukket.

Han siger til ugebrevet Mandag Morgen, at han kommer til at "cementere deres eksistens"

- Hvis der sidder folk på et sundhedsministerkontor med nogle tanker om lige at vifte for eksempel Thisted Sygehus væk, vil det aldrig ske, lover statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Kontrast til sidste reform

Løkkes fredning af landets akutsygehuse står i kontrast til hans første strukturreform. Siden den trådte i kraft i 2007, er 18 sygehuse lukket.

Over for DR Nyheder kalder statsministeren det for "logikkens garanti", at der ikke skal lukkes flere akutsygehuse.

- Vi har tidligere lukket sygehuse og specialiseret, og det har jeg hovedansvar for. Det var nødvendigt for at hæve behandlingskvaliteten. Nu har vi 21 akutsygehuse, og omkring dem bygger vi 21 sundhedsfællesskaber op. Vi har ikke en hemmelig tanke om at lukke akutsygehuse, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og tilføjer:

- Denne her sundhedsreform garanterer de akutsygehuse, vi har i Danmark i dag.

Vil oprette behandlingsråd

Løkke fortæller desuden til Mandag Morgen, at han vil etablere et nyt behandlingsråd, der skal prioritere fremtidens behandlinger.

Idéen om et behandlingsråd kommer oprindeligt fra Det Etiske Råd. Tanken er at sikre en mere retfærdig prioritering i sundhedsvæsenet.

I forvejen har man Medicinrådet, der vurderer ny sygehusmedicin i forhold til omkostningerne. Men Løkke vil gå skridtet videre. Det er ikke bare ny medicin, men også behandlinger, der i fremtiden skal prioriteres.

- Nu er Medicinrådet løbet i gang. Men vi er nødt til at udstrække den dialog, der er om ny medicin, til også at omfatte nye behandlingsformer. Sådan er virkeligheden, og sådan bliver det nødt til at være, siger Lars Løkke Rasmussen til Mandag Morgen.

Lægeforeningen støtter ideen om at oprette et behandlingsråd.

- Der er i dag en stor ulighed mellem patientgrupperne og dermed også en uretfærdighed i forhold til den behandling, de bliver tilbudt i sundhedsvæsenet, siger Andreas Rudkjøbing, der er formand for Lægeforeningen til Ritzau.

- Det mest tydelige eksempel er psykiatrien. Her oplever vi, at der slet ikke er ressourcer til at tilbyde alle patienter en god og ordentlig behandling, tilføjer Andreas Rudkjøbing.

Lukkede akutsygehuse

  • Følgende sygehuse er blevet lukket siden strukturreformen i 2007:

  • Region Midtjylland: Kjellerup Sygehus Odder Sygehus.

  • Region Hovedstaden: Hørsholm Hospital, Amager Hospital (Hans Bogbinders Allé) og Esbønderup Hospital.

  • Region Syddanmark: Fredericia Sygehus, Ringe Sygehus, Fåborg Sygehus, Haderslev Sygehus og Give Sygehus.

  • Region Nordjylland: Nykøbing Mors Sygehus, Brovst Sygehus, Dronninglund Sygehus og Terndrup Sygehus.

  • Region Sjælland: Korsør Sygehus, Vordingborg Sygehus, Nakskov Sygehus og Kalundborg Sygehus.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter