Løsladelsen af Lars Findsen er 'mere end et halvt nederlag for anklagemyndigheden', siger tidligere dommer

- Jeg er selvsagt glad og taknemmelig for Østre Landsrets afgørelse, siger Lars Findsen.

Lars Finden har siddet varetægtsfængslet siden 9. december. I dag blev han løsladt. (Arkivfoto) (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix Denmark)

Stemningen er næppe på kogepunktet hos anklagemyndigheden.

Østre Landsret gik i dag mod Københavns Byret og valgte, at den sigtede spionchef Lars Findsen fra Forsvarets Efterretningstjeneste skulle løslades efter over 70 dages varetægtsfængsling, og det er en våd klud i ansigtet på anklagemyndigheden.

Sådan lyder det fra professor i strafferet ved Aarhus Universitet Lasse Lund Madsen.

- Det er mere end et halvt nederlag for anklagemyndigheden.

- Set med anklagemyndighedens øjne er det ikke en god dag. Noget tyder på, at man i den her sag har været ude at skyde gråspurve med kanoner, siger Lasse Lund Madsen, der tidligere har arbejdet som anklager og konstitueret dommer.

Sender et klart signal

I afgørelsen skriver landsretten, at man godt nok mener, at der er begrundet mistanke om, at Lars Findsen kan være skyldig i at have overtrådt straffelovens paragraf 109 om at have røbet statshemmeligheder.

Men landsretten har vurderet, at der ikke er grundlag for, at han skal forblive bag tremmer.

Det vil sige, at landsretten ikke mener, at der er risiko for, at Lars Findsen vil gentage kriminaliteten, eller at løsladelsen af ham vil vanskeliggøre efterforskningen. Det har været på den baggrund, at Findsen har siddet varetægtsfængslet.

- Godt nok har anklagemyndigheden fået stadfæstet mistankegrundlaget, men alt andet havde også været en katastrofe for anklagemyndigheden, for ellers havde sagen i praksis været slut. Men i og med at landsretten har sagt, at fængslingsgrundlaget ikke er til stede, sender det et signal om, at så er sagen nok ikke mere alvorlig end som så.

- For hvis den havde været det, er der en vis mængde elastik i de her fængslingsgrunde, og så tror jeg roligt, man kan regne med, at landsretsdommerne havde fundet grundlaget for at strække elastikken så langt, at han fortsat skulle sidde fængslet.

Lasse Lund Madsen fortæller her:

Hvad Østre Landsret nærmere har lagt vægt på, ved vi ikke, da sagen kører for dobbeltlukkede døre.

Men Lasse Lund Madsen peger på, at der generelt er hensyn, som jo længere en sag skrider frem, bliver mindre.

- Man skal lige have med i betragtningen, at der er gået noget tid. Risikoen for, at man kan kompromittere efterforskningen i takt med, at den skrider frem, bliver jo også mindre og mindre, så det hensyn spiller også ind, i forhold til da han blev fængslet.

Tog usædvanligt lang tid

Afgørelsen fra Østre Landsret er kommet, efter at landsretten har brugt hele to dage på vurderingen, hvilket er højst usædvanligt.

Ifølge Lasse Lund Madsen er det svært at sige noget begavet om, hvor ofte det sker, at landsretten går imod byretten i sager om varetægtsfængslinger.

Til gengæld er det usædvanligt, at behandlingen af kæremålet har taget over to dage.

- Helt almindelige fristforlængelser tager typisk en halv times tid, så det sætter tingene lidt i perspektiv.

Han blev blandt andet sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 109 for at have røbet statshemmelige.

Ifølge DR Nyheders oplysninger mistænkes Findsen for at have videregivet fortrolige oplysninger til pressen. Han nægter sig skyldig.

Bonnichsen er lykkelig

Den tidligere operative chef i Politiets Efterretningstjeneste Hans Jørgen Bonnichsen havde Lars Findsen som chef i en periode.

Han understreger, at de to ikke har en personlig relation, men Bonnichsen har tidligere udtalt sig meget kritisk om sagen, der er blevet rejst mod hans tidligere chef.

Derfor er han også godt tilfreds med landsrettens afgørelse om at løslade Findsen.

- Jeg er utrolig glad og lykkelig på Lars Findsens vegne. Men den lykkefølelse forsvinder ret hurtigt, når jeg ser på hele det sagsforløb og den sagsbehandling, der er blevet lagt for dagen.

- Det har medført tragedier og katastrofer i forhold til Danmarks omdømme. Tidligere var Forsvarets Efterretningstjeneste en højtrespekteret efterretningstjeneste, men den er nu efterladt med et blakket ry.

Hør Hans Jørgen Bonnichsen fortælle her:

Findsen vil nu helt hjem

Lars Findsen blev sammen med tre andre personer anholdt i december. Findsen blev anholdt i Københavns Lufthavn efter en arbejdsrejse til Nordmakedonien.

Efter dagens løsladelse satser han på, at han når hele vejen hjem.

- Nu er mit fokus på at komme helt hjem, siger han i en udtalelse, der er formidlet gennem hans advokater.

- Jeg er selvsagt glad og taknemmelig for Østre Landsrets afgørelse. Jeg vil også gerne takke personalet i Hillerød Arrest for god behandling, står der blandt andet i udtalelsen.

Og så åbner han for at sige flere ord snart.

- Lige nu og her har jeg ikke mere at sige, men jeg vil komme med en udtalelse i den nærmeste fremtid, lyder det.

Anklagemyndigheden og Østjyllands Politi, som står for efterforskningen, ønsker ikke at stille op til interview, men politiet har sendt følgende udtalelse:

- Det fremgår af Østre Landsrets pressemeddelelse, at der er begrundet mistanke om, at den pågældende har gjort sig skyldig i overtrædelse af straffelovens paragraf 109. Sigtelserne i sagen opretholdes, og efterforskningen fortsætter.