Løsladt gidsel: Ekstra Bladets kampagne forlængede vores fangenskab

Pirater håbede på dansk indsamling, da Ekstra Bladet indledte kampagne for søfolks frigivelse, siger gidsel.

Eddy Lopez, var kaptajn på skibet MV Leopard som onsdag den 12. januar 2011 blev kapret af somaliske pirater på det Arabiske Hav, tæt på Omans kyst. Seks besætningsmedlemmer på det danskejede skib, heraf to danskere, blev bortført og holdt som gidsler de følgende 838 dage. Eddy Lopez har netop udgivet en bog om sine oplevelser i helvede. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Ifølge kaptajn Eddy Lopez, der blev holdt som gidsel af somaliske pirater i 838 dage, blev piraterne svært tilfredse, da Ekstra Bladets kampagne for at få søfolkene sat fri blev sat i gang.

For piraterne regnede med, at det ville betyde flere penge i løsesum, fortæller Eddy Lopez i byretten i København. Her kører erstatningssagen, hvor de to løsladte gidsler, Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez, kræver en million kroner i erstatning fra Ekstra Bladet.

- En af piraterne sagde, at nu sker der noget i Danmark. Nu går de i demonstration. Måske laver de en national indsamling, siger Eddy Lopez.

"Skal Søren og Eddy rådne op i Somalia"

Piraten viste ham et billede på sin mobiltelefon fra Danmark med et billede af et banner, som Ekstra Bladet havde sat op på Rådhuspladsen med overskriften "Skal Søren og Eddy rådne op i Somalia".

Forinden havde Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez ellers fået at vide af piratlederen Fadhi, at de ville blive frigivet i løbet af juli 2012.

Men løsladelsen blev udskudt, efter at Ekstra Bladets kampagne blev skudt i gang 1. juli 2012, mener Eddy Lopez.

De danske søfolk kræver erstatning, fordi de mener, at Ekstra Bladet har forlænget deres tid i fangenskab med omtalen. Piraterne kunne kræve en større løsesum grundet mediedækningen, og desuden føler søfolkene sig krænket af dækningen.

/ritzau/