Lokomotivfører varetægtsfængslet i Spanien

Lokoføreren fra onsdagens forulykkede tog i det nordvestlige Spanien bliver tilbageholdt på hospitalet.

Lokomotivføreren fra onsdagens forulykkede tog i det nordvestlige Spanien bliver tilbageholdt på hospitalet. (Foto: Miguel Riopa © Scanpix)

En spansk domstol har varetægtsfængslet lokomotivføreren fra onsdagens forulykkede tog, selvom han fortsat er indlagt på hospitalet efter den voldsomme ulykke, der indtil videre har kostet 80 mennesker livet.

- Domstolen har givet politiet ordre om at afhøre lokomotivføreren med en sigtets rettigheder på hospitalet, hvor han er blevet varetægtsfængslet, lyder det i en pressemeddelelse fra den øverste regionsdomstol i Galicien, som efterforsker ulykken.

Tidligere torsdag oplyste en unavngiven kilde fra de spanske myndigheder, at det var for høj fart, der onsdag aften fik stoget til at køre af skinnerne i den nordvestlige spanske by Santiago de Compostela.

Kender ikke nøjagtig fart

Kilden kan dog ikke sige noget om, hvilken fart toget kørte med, da det forulykkede.

Togselskabet Renfe, der står bag det forulykkede tog, kalder den 52-årige lokofører for erfaren og oplyser ifølge nyhedsbureauet dpa, at han har kørt på strækningen i over et år.

Men lokoføreren har ifølge den spanske avis El Pais selv erkendt, at toget kørte for hurtigt ind i svinget.

- Toget kom ind i svinget med en hastighed på mindst 190 kilometer i timen. Jeg håber ikke, at nogen er omkommet. Det vil være på min samvittighed, siger lokomotivføreren i en samtale, der blev optaget kort efter ulykken.

69 er identificeret

Fartgrænsen på stedet er på 80 kilometer i timen.

Selvsamme lokofører lagde ifølge avisen 8. marts 2012 et billede op på sin Facebook-profil, hvor et speedometer viser, at han kørte 200 kilometer i timen i et tog.

I en kommentar til billedet lavede han sjov med, at han ville få en stor fartbøde, hvis færdselspolitiet kunne nå at få taget et billede af ham i toget.

Den danske ambassadør i Madrid, Lone Dencker Wisborg, siger til Ritzau, at 69 af de 80 omkomne i togulykken er identificeret.

-Vi har fået oplyst, at 11 fortsat mangler at blive identificeret, og det fortsætter de først med i fredag. Der er stadig ikke nogen oplysninger om, at der skulle være danskere involveret, men vi kan ikke give en endelig melding endnu, siger hun.

/ritzau