Lokomotivførere i brev til DSB: Vores tålmodighed er sluppet op

Jeres klapjagt på vores ansatte viser foragten over for jeres loyale og dygtige medarbejdere, lyder det.

Her til morgen holdt samtlige S-tog i hovedstadsområdet stille i en time. (Foto: © Dennis Lehmann, Scanpix)

Tålmodigheden er sluppet helt op hos lokomotivførerne, der her til morgen endnu engang nedlagde arbejdet, så alle S-tog i hovedstadsområdet holdt stille i cirka en time.

I et brev til DSB's ledelse, som DR Nyheder er i besiddelse af, skriver lokomotivførerne, at de valgte at nedlægge arbejdet og gå til fagligt møde, fordi DSB i deres øjne ikke har en reel interesse i at forhandle om nye lokalaftaler.

- Det er efterhånden klart for os, at forhandlingerne blot er en undskyldning for at trække tingene i langdrag. Alt imens I med jeres diktatoriske ledelsesstil indfører de elementer, I ikke ønsker at forhandle med vores fagforbund om, lyder det i brevet.

DSB valgte i 2017 at melde sig ind i Dansk Industri, hvorefter tidligere offentlige overenskomster og lokale aftaler blev opsagt, og det har siden ikke været muligt at indgå nye lokale aftaler.

I forhandlingerne om de nye lokale aftaler ønsker DSB blandt andet at reducere antallet af tillidsfolk kraftigt - fra 99 til 29, men også at ændre vilkår som løn, arbejdstid, medarbejderindflydelse og ferie.

Fredag morgen var der sympatidemonstrationer for lokomotivførerne foran Københavns Hovedbanegård.

- Jeres klapjagt på vores ansatte viser i al tydelighed den foragt, I åbenbart har overfor jeres loyale og dygtige medarbejdere, som normalt trofast og loyalt passer deres funktion 365 dage om året.

- Det er jer, der har muligheden for at genskabe lidt af den tillid, vi for længst har mistet, og jer der nu har valgt at smække døren, direkte i ansigtet på jeres loyale og gode ansatte, skriver lokomotivførerne i brevet.

Det fremgår af brevet, at lokomotivførerne på det faglige møde talte om 'reduktionen af tillidsrepræsentanter, den manglende tillid til ledelsen, manglende vilje til at forhandle med forbundet, ledelsens lockout af kolleger og strejke'.

DSB-leder: Ny arbejdsnedlæggelse lig sammenbrud

I går tog Arbejdsretten stilling til, om det var i strid med reglerne, at lokomotiv- og togførerne forlod arbejdet tre gange i november - og det var det.

Det betyder, at de lokomotiv- og togførere, der nedlagde arbejdet, bliver trukket i løn for de timer, de ikke har været på arbejde.

DSB's administrerende direktør, Flemming Jensen, sendte i onsdags et brev til alle DSB's medarbejdere, hvor han gjorde det klart, at en ny overenskomststridig arbejdsnedlæggelse er lig et sammenbrud i forhandlingerne om lokalaftaler.

- Jeg vil gerne slå fast, at der ikke vil blive forhandlet lokalaftaler, hvis der fortsat er overenskomststridige arbejdsnedlæggelser, skriver han i brevet, DR Nyheder er i besiddelse af.

DR Nyheder arbejder på at få et interview med Flemming Jensen for at spørge, om morgenens arbejdsnedlæggelse betyder et reelt sammenbrud i forhandlingerne.

DR Nyheder arbejder også på at få en kommentar fra Dansk Jernbaneforbund.

Togtrafik ramt fire gange i november:

  • Mandag 5. november om morgenen holdt samtlige S-tog stille, fordi lokomotivførere var gået til fagligt møde.

  • Onsdag 21. november var det regionaltog og Intercity- og Intercitylyntog på Sjælland, der blev ramt af arbejdsnedlæggelser.

  • Onsdag 28. november var der flere aflysninger og forsinkelser i hele landet på grund af arbejdsnedlæggelser.

  • Fredag 30. november holder alle S-tog i hovedstadsområdet stille på grund af et møde blandt lokomotivførerne.