Lolliker vil angribe TV 2-dokumentar med kærlighedsstorm

På halvandet døgn har 10.000 meldt sig ind Facebook-gruppe, der går i clinch med programmet 'På røven i Nakskov'.

Programmet 'På Røven i Nakskov' får kritik fra lokale, der er træt af dårlig omtale. Her er det Rikke, der medvirker i programmet. (© Foto: Koncern TV- og Filmproduktion / TV 2)

De er trætte af det ensidige fokus på alle de ting, der er galt med deres landsdel på Lolland-Falster. Gang på gang bliver øerne syd for Sjælland beskrevet som et udkantsområde, hvor ingen gider bo eller arbejde.

Men da TV 2 begyndte at sende små reklameklip for en ny tv-dokumentar - såkaldte teasere - så var det dråben, der fik bægeret til at flyde over. En gruppe lollikker er nu gået til modangreb og har oprettet en gruppe på Facebook med navnet 'Lolland-Falster Lovestorm'.

Siden gruppen blev oprettet søndag morgen, er medlemstallet eksploderet og tæller i skrivende stund knap 10.000 medlemmer, der deler positive historier om Lolland-Falster.

Stablet på benene søndag morgen

Bag gruppen står Quality Lolland-Falster (QLF), der er en netværksgruppe med 1.200 medlemmer. Søndag morgen modtog bestyrelsen i gruppen en opfordring om at gå til kærligt modangreb på TV 2-dokumentaren og greb bolden, fortæller Kirsten Sydendal fra QLF til DR Nyheder.

- Ud fra omtalen af programmet lyder det som om, at man kun vil vise én side af Lolland-Falster. Vi benægter ikke, den er der - vi vil bare også gerne vise den anden side af den, - den vi går rundt i hernede, siger hun.

I foromtalen til det første program i dokumentarserien står der blandt andet, at programmet har fulgt syv familier fra Nakskov og omegn i et år. Programmet opstiller samtidig en række spørgsmål, som seerne får svar på i løbet af programmerne:

- Hvad sker der, når kommunen dømmer ens hus uegnet til menneskebolig, eller når sagsbehandleren vil fjerne ens barn? Hvordan går det med kærligheden, når smerterne fra en rygskade har tvunget familien i knæ?

Et bibliotek af gode historier

Kirsten Sydendal understreger, at hun ikke har noget imod de medvirkende i programmet, men hun frygter, at programmet ensidigt vil fokusere på de negative sider ved landsdelen.

Derfor vil gruppens medlemmer som modvægt bombardere de sociale medier med positive fortællinger om Lolland-Falster under hashtagget #lollandfalsterlovestorm, når TV 2-programmet om Nakskov ryger over skærmen.

- Vi har opfordret til at dele succeshistorierne i den her gruppe, så der er et bibliotek af gode historier, fortæller hun.

Programmerne sendes efter planen over seks torsdage fra på torsdag.

Nakskov giver en dejlig varm følelse indeni

I Facebook-gruppen er der derfor hurtigt brug for at få indsamlet gode historier. De vælter da også allerede ind.

- Har boet her altid. Elsker at komme ud, men når jeg nærmer mig Nakskov, og ser byen udefra, ja så får jeg sådan en dejlig varm følelse indeni, skriver en bruger i gruppen og sender en masse digitale hjerter af sted.

Kirsten Sydendal er overvældet af de tusinder, der allerede har meldt sig ind i gruppen.

- Det er overvældende og utrolig glædeligt, at der er sådan en opbakning. Der er en stemning af, vi står sammen med 'nok er nok', siger hun.

De mange gode historier forsvinder dog ikke, når programmet er væk fra skærmen igen. Gruppen understreger, at de bliver gemt og kan bruges næste gang, nogen fortæller dårlige historier om landsdelen.

TV 2 byder debat velkommen

Kritikken af dokumentaren glæder dog nærmest redaktøren bag, Mikkel Dyrting. For ham har det nemlig været et mål at skabe debat, siger han.

- Det er et faktum, at Lolland er det sted i Danmark, der har den største underklasse, siger han til P4 Sjælland.

Han kalder det i samme ombæring for 'fantastisk', at så mange lokale har meldt sig ind i Facebook-gruppen. Men serien handler slet ikke om Nakskov og Lolland, siger han.

- Det er meget vigtigt at understrege, at det ikke er en serie om Nakskov og Lolland-Falster. Det her er en serie, der handler om fattigdom i Danmark.