Lomborg: Glem global opvarmning, sats på a-vitamin

Hvis politikerne vil gøre noget godt for verden, skal de først og fremmest sikre a-vitamin- og zinktilskud til børn. Det mener Lomborgs otte topøkonomer ved Copenhagen Consensus.

Bjørn Lomborg bliver interviewet ved Copenhagen Consensus afsluttende pressemøde. (Foto: Rune Evensen © Scanpix)

Glem global opvarmning. Hvis politikerne for alvor vil prioritere ressourcerne for at løse klodens største udfordringer, er det først og fremmest fejlernæring, der skal fokusere på.

Det mener de otte internationale topøkonomer, som de seneste fem dage i Copenhagen Consensus har ranglistet 30 forskellige tiltag, som alverdens politikere kan beslutte at gennemføre for at klare de udfordringer, som verden står overfor. MediaLinks:

Hvor fem ud af de ti øverst prioriterede indsatsområder retter sig mod fejlernæring, skal man ned til nummer 14 på den prioriterede liste, før man finder et tiltag mod global opvarmning.

A-vitamin og zink

Det enkeltstående tiltag, der mest effektivt forbedrer verden, er ifølge økonomerne tilskud af A-vitamin og zink til børn. Derefter kommer frihandel med de fattige lande, og der efter igen en række tiltag mod fejlernæring og sygdomme.

Manden bag Copenhagen Consensus, Bjørn Lomborg, tror, at listen vil overraske mange mennesker.

- For Copenhagen Consensus kigger ikke bare på de meget medieprofilerede problemer, men også på de mere skjulte problemer, hvor der er rigtig mange gode løsninger, siger han til Ritzau.

Han peger på netop listens førsteprioritet som eksempel.

- Nogle af de bedste ting at gøre noget ved er fejlernæring med blandt andet jern-, zink og A-vitamin-mangel. Meget skjulte ting, men som er utrolig væsentlige, og hvor vi kan gøre rigtig, rigtig meget for rigtig lidt, siger han.

CO2-begrænsning den allerdårligste løsning

- Global opvarmning er også med på listen, men det kommer noget længere nede på listen. Hvis man satser på udvikling af eksempelvis bedre solceller om 10 og 20 år, så kan det være en ganske respektabel investering. Men hvis vi fortsætter som nu med at skære i CO2, så viser det sig faktisk at være den allerdårligste løsning, lyder det fra Bjørn Lomborg.

Og for at ingen skal være i tvivl, tilføjer han:

- Og så skal vi altså også huske, at der er 13 andre ting, som endnu vigtigere, og hvor vi kan gøre endnu mere godt.

FacebookTwitter