Lone og Emil vil tage AstraZeneca-stikket frivilligt: ‘De kunne godt give mig et valg’

På Facebook udtrykker flere borgere et ønske om, at det skal være frivilligt at få AstraZeneca-vaccinen.

Fra venstre SOSU-hjælper Lone Svanekaer og cand. polit. Emil Kraaer.

Danskere skal ikke længere vaccineres med AstraZenecas covid-19-vaccine. Den beslutning fremlagde Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen på et pressemøde i går.

Men hvis det stod til SOSU-hjælper Lone Svanekaer, ville hun hellere tage den beslutning selv. Det skriver hun på Facebook.

- Ja tak, bare send mig en ny besked i e-Boks. Det må gerne være snart, skriver hun efterfulgt af flere veltilfredse emojis.

Hverken Lone Svanekaer eller hendes meningsfæller i kommentarsporet virker dog særligt tilfredse med gårsdagens nyhed om at droppe den udskældte vaccine på grund af mistanke om få alvorlige bivirkninger med blodpropper.

Men hvorfor vil de have en vaccine, som ifølge sundhedsmyndighederne risikerer at give dem blodpropper?

- Hvis jeg får den, er der en meget lille risiko for blodprop. Men hvis jeg ikke får den, er jeg stensikker på, at samfundet åbner senere både for mig og andre, siger Emil Kraaer, som arbejder i ATP og også har kommenteret på Facebook.

Lone Svanekaers begrundelse bygger i stedet på, at hun på grund af sit job allerede har fået første stik med AstraZeneca-vaccinen, og det gik fint. Og så er hun utålmodig.

- Jeg vil gerne have den vaccine gjort færdig, fordi jeg er frontpersonale og er i kontakt med rigtig mange mennesker hver dag. Jeg har brug for at få en afslutning på det her nu, siger Lone Svanekaer.

Hun har på egen krop mærket den sygdom, vaccinen beskytter imod.

- Der er eddermame også stor risiko ved at få corona! Jeg vil hellere have vaccinen end at have corona igen, siger den tidligere coronasmittede SOSU-hjælper.

‘Jeg vil ikke påtvinge andre at få den overhovedet’

Både Lone Svanekaer og Emil Kraaer har dog respekt for sundhedsmyndighedernes beslutning om, at AstraZeneca-fyldte hætteglas ikke skal tage plads i massevaccinationsprogrammet.

- I det store billede er jeg enig med sundhedsmyndighederne. Jeg siger bare, at de godt kunne give mig et valg, så jeg kunne vælge selv, siger Lone Svanekaer.

For Emil Kraaer er det en vigtig pointe, at han nu har muligheden for at være ekstra opmærksom på symptomer på blodpropper, hvis han fik vaccinen fra AstraZeneca. Fordi han og alle andre danskere er meget oplyste om den her bivirkning.

- Jeg siger ikke, at folk, der ikke vil have AstraZeneca, er irrationelle. Eller måske lidt, griner han.

- Men det er også fair nok, fordi der er mange følelser i spil. Jeg vil ikke påtvinge andre at få den overhovedet.

Brostrøm: ‘Jeg har ikke sagt, at det ikke kan lade sig gøre’

pressemødet i går blev Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, spurgt ind til muligheden for at gøre AstraZeneca-vaccinen frivillig.

Ifølge ham er det vanskeligt at gøre i praksis.

- Jeg har ikke sagt, at det ikke kan lade sig gøre. Jeg har bare svært ved at se det lade sig gøre i en massevaccinationsudrulning som den, vi ser, i Danmark, sagde Søren Brostrøm på pressemødet.

- Og så har jeg for øvrigt ikke set andre lande gøre det som en del af deres udrulning.

Søren Brostrøm forklarer frivillig vaccination til pressemødet i går

Han tror desuden ikke, at det fra et folkesundhedsperspektiv ville gøre den store forskel, da han ikke er sikker på, at efterspørgslen er så stor.

Borgerlige partier stemmer i

Mette Abildgaard (K) regner med, at flere af dem, som har fået første stik med AstraZeneca-vaccinen, gerne vil have nummer to. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Politiker-røster har i løbet af i går tilsluttet sig samme kor som Lone Svanekaer og Emil Kraaer.

De borgerlige partier Liberal Alliance og Konservative vil gøre AstraZeneca-vaccinen tilgængelig for dem, som frivilligt lægger overarm til.

- Danskerne er voksne, myndige borgere, der godt kan tage den slags beslutninger på oplyst grundlag. Det vil give den enkelte vaccinerede mere frihed og samfundet hurtigere vej til genåbning, skriver Liberal Alliances partileder Alex Vanopslagh på Twitter.

Og politisk ordfører for Konservative, Mette Abildgaard, stemmer i.

- Det er vigtigt, at vi får udnyttet de vacciner, der er, hvis der er danskere, der ønsker at få en AstraZeneca-vaccine, siger hun til Ritzau og fortsætter:

- Blandt dem, der har fået første stik, er der helt sikkert nogle, som ønsker andet stik og at få færdiggjort deres vaccination.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk