Loud har overtaget Radio24syvs Facebook-side og 130.000 følgere: 'En potentiel overtrædelse af markedsføringsloven'

Det er ikke faldet programdirektør Simon Andersen ind, at der skulle være noget galt i at overdrage Facebook-siden.

Navneændringen fra Radio Loud til 24Syv træder først i kraft ved årsskiftet, men allerede nu har Radio Loud taget det gamle Radio 24Syvs Facebook-side i brug. Illustration: Nathalie Nystad

Du kender muligvis allerede historien.

Fortællingen om Radio24syv, der tabte DAB-udbuddet til det dengang ikke eksisterende Radio Loud, der sidenhen blev opkøbt af Berlingske Media. Cirklen blev sluttet, da Radio- og tv-nævnet den 12. november gav grønt lys til, at Loud måtte skifte navn til 24syv - vel og mærke ikke Radio24syv.

Navneændringen træder først i kraft til januar, men allerede nu har Loud taget det gamle Radio24syvs Facebook-side i brug og delt fire af deres udsendelser på siden, der er blevet omdøbt til 24syv.

Heidi Højmark Helveg advarer om et potentielt brud på markedsføringsloven ved Radio Louds overtagelse af facebooksiden.

Faktisk kan det være svært at finde noget som helst, der leder tankerne hen på den udskældte Radio Loud på Facebook-siden, mener advokat og ekspert i markedsføring Heidi Højmark Helveg, der retter en skarp kritik af overtagelsen.

- Min vurdering er, at gennemsnitsfølgeren vil føle sig vildledt, og dermed er der en potentiel overtrædelse af markedsføringsloven.

Med overtagelsen af den "nye" side vil Radio Loud fra nytår sige farvel til sin egen side, der har 4.902 følgere og i stedet kun benytte sig af Radio24syvs Facebook-side, der har 135.382 følgere.

Programdirektør: Alle kender historien

Programdirektør på Radio Loud Simon Andersen har ikke overvejet, at der skulle være noget forkert i den manøvre, kanalen er ved at lave på Facebook.

- Det er ikke faldet mig ind, at det skulle være en overtrædelse af markedsføringsloven. Jeg tror, man skal være meget lidt oplyst om noget i det her samfund, hvis man ikke skal have opdaget, at Loud bliver til 24syv. Så det tager jeg relativt roligt.

Han pointerer, at det står alle frit for at stoppe med at følge siden, hvis man ikke synes, at det nye indhold på siden er godt.

- Hvis markedsføringspolitiet kommer og siger, at det er i strid med noget, så kigger vi selvfølgelig på det igen.

'Det virker til, at man gerne vil have, at folk skal blive forvirrede'

Heidi Højmark Helveg mener, at præsentationen af Loud-udsendelserne på Radio24syvs Facebook-side er problematisk i forhold til at vildlede følgerne.

- Jeg blev selv ret forvirret, da jeg besøgte siden, fordi der står 24syv over det hele, og når man klikker på de links, de deler, så kommer man ikke ind på Louds hjemmeside, men hen til et neutralt afspilningslink med et 24syv-logo i toppen.

Når du klikker ind på et link fra facebooksiden, bliver du sendt videre enten app'en 24syv eller en afspiller som den der ses på billedet. Kun i logoets højre hjørne fremgår det, at der er tale om en udsendelse fra Loud.

- Ingen steder står der, at det er Loud-udsendelser, og jeg skal forbi Louds hjemmeside og krydstjekke for at finde ud af, at der rent faktisk er tale om Loud-programmer. Det er simpelthen ikke til at gennemskue, siger hun.

En fremstilling, som Heidi Højmark Helveg mener gør det svært at gennemskue, hvad der er tale om.

- Det virker til, at man gerne vil have, at folk skal blive forvirrede.

Den udlægning er Simon Andersen ikke enig i. Han mener, at det med et Loud-ikon i hjørnet af programmernes logo fremgår tydeligt nok, at der er tale om Loud-programmer.

- Der er et ikon, hvor der klart og tydeligt står Loud. Jeg synes, det er lidt pjattet, siger han og pointerer, at kanalen alligevel om tre uger hedder 24Syv.

Ekspert: Lige så værdifuldt, som hvis Coca Cola havde købt Pepsi-følgere

Selvom Radio Loud/24syv altså får et gedigent boost i følgerskaren med sin manøvre, så tvivler Benjamin Rud Elberth, der er ekspert i digital kommunikation, på, at de kan omsættes til effektiv markedsføring.

- Du kan ikke bruge de 130.000 følgere til ret meget. Det er er lige så værdifuldt, som hvis du var Coca Cola og havde købt 100.000 Pepsi Max-følgere.

Facebook promoverer nemlig indhold, der bliver liket, kommenteret og delt. Og det tvivler Benjamin Rud Elberth indholdet på Radio24syvs gamle Facebook-side vil gøre.

- Du skal kigge på engagementet på dine opslag, og det kommer rendyrket af, hvis folk har skrevet sig op til noget, de har en oprigtig interesse i.

På Radio24syvs facebookside lufter enkelte brugere deres utilfredshed, at Radio Loud har taget facebooksiden i brug.

- Med det samme følgerne finder ud af, at det er Radio Loud i forklædning, så tror jeg dels, at de vil stoppe med at følge den – dels kan det faktisk blive en kampagneplatform mod Loud, hvor folk gør grin med dem.

Allerede nu er der tilkendegivelser fra utilfredse følgere på Facebook-siden, som Radio Loud er ved at overtage. Med kommentarer som "24tyv" og "Gravrøveri!" lufter vrede brugere deres utilfredshed.

Men programdirektør Simon Andersen er ikke bekymret for, at det kan være med til at forværre Radio Louds ry.

- Det er så få (der skriver sure kommentarer, red.). Jeg kan sagtens se, at der er 100 eller 200 mennesker, der er en del af den der lidt radikaliserede bevægelse, der går vanvittigt op i det her. Men på gode dage havde Radio24syv 600.000 lyttere, og hvis bare nogen af dem tænker, at de skal prøve at lytte til det her og høre, hvad vi laver, så vil det jo være fint, siger han.

Programdirektør: Måske ender det som et mirakel

Siden Radio24syv lukkede i oktober 2019, har Facebook-gruppen været Berlingske Medias. Her har man blandt andet brugt den til at dele Berlingske Medias lydbaserede nyhedsapp, som koncernen købte i 2020 og som har skiftet navn fra "Listen to news" til "24syv".

Strategien er at bruge det gamle navn og brand til at skabe noget i samme liga som den gamle og meget populære radiokanal, lyder det fra programdirektør Simon Andersen. Han kan godt forstå, at nogle stadig finder lukningen af den tidligere radiokanal og det efterfølgende forløb højst mærkværdigt.

- Jeg forstå udmærket skepsissen, og at folk synes, det er absurd, siger han og kommer med en opfordring:

- Lyt nu bare til det, vi sender, og vurdér, om det er ligeså godt (som det gamle Radio24Syv, red.). Kunne det endda være bedre end meget af det Radio24syv sendte?

Er du ikke med til at gøre historien mere absurd?

- Sådan ser jeg ikke på det. Jeg synes sådan set, at vi er med til at gøre, at det ikke er en fuldkommen tragedie, men måske ender som et lille mirakel. Tænk, hvis det nu lykkes at redde 24syv i tredje omgang. Måske ikke det 24syv, man kender, men som et nyt.

FacebookTwitter