Louise risikerer tvangsflytning: Her er så stille og fredeligt

Munkebo i Kolding undgår ikke nedrivninger, selvom kun 26 personer uden for arbejdsmarkedet holder området på ghettolisten.

Louise Lund Poulsen skal måske tvangflyttes fra sin lejlighed i Munkebo.

I Munkebo i Kolding står Louise Lund Poulsen og hopper på en stor, grøn hoppepude sammen med sin toårige datter.

Udefra kunne det ligne et legeland, men faktisk er Munkebo på listen over de hårdeste ghettoer i landet, og de er nu tvunget til at rive 36 boliger ned.

Derfor risikerer Louise Lund Poulsen nu at blive tvangsflyttet fra sin bolig, selvom hun har svært ved at se, hvorfor området bliver forbundet med en hård ghetto.

- Her er stille og roligt. Der er aldrig noget larm, der er ikke noget, der bliver ødelagt. Der er ikke noget, der bliver brændt af. Jeg har overhovedet ingen forståelse for, at Munkebo er en hård ghetto.

'De ved ikke, hvad der foregår'

Legepladsen er omringet af treetagers høje murstensblokke. De er nyrenoverede, har fået nye vinduer, nyt tag, alt er efterisoleret, og indvendig har lejlighederne også fået en kærlig hånd.

- Det er nogle dejlige lejligheder, påpeger Louise Lund Poulsen, imens hun hjælper sin datter med at balancere på et reb ude på den store legeplads.

Det har kostet 340 millioner kroner at få lejlighederne sat i stand, men på grund af lovkravet i den ghettoplan, som et bredt flertal i Folketinget har vedtaget, stod Munkebo til at skulle nedrive en stor del af lejlighederne.

Louise Lund Poulsen leger med sin datter.

Derfor sendte de en dispensation til Transport- Bygnings- og Boligministeriet i håb om, at de kunne nøjes med at rive 18 ud af 561 lejligheder ned.

Men Munkebo fik kun delvist medhold, og derfor skal en hel boligblok jævnes med jorden.

Louise Lund Poulsen forstår ikke, at man kan diktere et område på den måde uden selv at have været ude og opleve det.

- Det er jo totalt hul i hovedet, den beslutning. Den er taget ud fra statistikker af nogen, der sidder bag et skrivebord, og ikke ud fra erfaringer med, hvad der egentlig foregår i de forskellige områder.

Tæt på at være af ghettolisten

Der er gang i den ude på legepladsen. Det har ringet ud til frikvarter på den skole, som Munkebo har liggende i baghaven, og som er en af de skoler, der klarer sig allerbedst i kommunen.

En kontrast til det billede, som Louise Lund Poulsen beskriver, når mørket falder på i Munkebo. Her kan man en gang imellem, hvis man er heldig, støde på en dreng på en knallert, men det er også det eneste, fortæller hun.

- Jeg har ingen betænkeligheder ved at gå hjem fra byen om natten, når jeg nu er ude.

En af legepladserne i Munkebo.

Munkebo er faktisk tæt på at være helt af ghettolisten. De mangler blot at få 26 flere beboere i beskæftigelse.

Men ikke desto mindre har de været på ghettolisten de seneste fem år, fordi de har opfyldt betingelserne for at være et ghettoområde.

Derfor er det nye lovkrav en måde at få de hårde ghettoområder af listen en gang for alle og bekæmpe parallelsamfund.

Louise Lund Poulsen forstår godt, at man har været nødt til at gøre noget drastisk for at komme problemet med ghettoer til livs, men den her måde er ifølge hende den forkerte.

- Man er også bare nødt til at kigge på enkeltstående tilfælde. Man kan ikke skære alle ghettoer over én kam.

Vil gerne blive boende

For Louise Lund Poulsen betyder planen, at hendes lejlighed skal ombygges til en ældrebolig.

Men hun ved endnu ikke, hvornår hun ryger ud af lejligheden.

- Og det vil jeg rigtig gerne have at vide. Og helst i går, så jeg har noget, jeg kan planlægge efter.

Derfor er hun allerede begyndt at forberede sig på at blive tvangsflyttet. Hun håber dog, at hun kan få lov til at blive boende i området.

- Jeg vil da gerne blive boende her så lang tid som muligt. Lige om lidt starter Nanna i børnehave og efter det i skole. Og alt det der flytten rundt, det er bare ikke godt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk