- Jeg har altid tænkt, at jeg skulle have mit eget navn – et navn, jeg selv fandt på. Jeg synes, der var alt for mange, der hed Louise, og jeg synes selv, jeg er en ener, så derfor skulle jeg have et specielt navn.

Udtalelsen kommer fra den 39-årige Izza Louise Deleon Hoppe - og den bliver efterfulgt af et højt grin. Hun hed tidligere Louise Genet og er således en af de flere tusinde danskere, der hvert år skifter fornavn.

I 2016 skiftede 4.779 danskere fornavn, og tendensen med at ændre sit navn har været støt stigende de senere år ifølge tal fra Danmarks Statistik.

Det hænger også sammen med, at det siden liberaliseringen af navneloven fra 2006 er blevet nemmere og billigere at skifte navn.

Videoen herunder er et indslag fra TV-Avisen om den nye navnelov, som godt 88.000 danskere benyttede sig af i 2006.

Det koster 480 kroner og kan gøres over nettet, mens det er gratis, hvis man gør det i forbindelse med indgåelsen af et ægteskab.

Top 10 over fornavneskift i 2016

 • Susanne til Sanne – 19 personer
 • Rene til René – 14 personer
 • Camilla til Mille – 8 personer
 • Charlotte til Lotte – 7 personer
 • Birgitte til Gitte – 6 personer
 • Anne til Mette – 6 personer
 • Liselotte til Lotte - 5 personer
 • Susanne til Sus – 5 personer
 • Lise-Lotte til Lotte – 5 personer
 • Cecilie til Cille – 4 personer
  Kilde: Danmarks Statistisk

Fornavn lig med identitet

Navneforsker Birgit Eggert, der er lektor ved Københavns Universitet, forklarer, at ens fornavn har større og større betydning for ens identitet.

- Man vælger det tøj, man synes passer til en, man indretter sin bolig efter ens egen stil, og man ændrer sit navn, hvis man ikke synes, at ens fødenavn passer til en.

navneforsker birgit eggert, ku

- Det er blevet mere almindeligt at ændre ting i sit liv, man ikke er tilfreds med. I det hele taget gør man mere for at vise, hvem man er, og får det tilpasset sin identitet.

- Man vælger det tøj, man synes, passer til en, man indretter sin bolig efter ens egen stil, og man ændrer sit navn, hvis man ikke synes, at ens fødenavn passer til en, siger hun.

Izza, Jazz og en mor, der tog det personligt

Da Izza Hoppe stadig hed Louise, brugte hun lang tid på at finde det helt rigtige navn, som både skulle være unikt og samtidig vise, hvem hun er.

Så da hun blev gift, og samtidig flyttede fra Sjælland til Aalborg, slog hun til og ændrede sit navn helt gratis.

- Og så kunne jeg starte på mit nye arbejde med mit nye navn, uden at det skabte forvirring, siger Izza Hoppe, der til daglig arbejder som tjener.

Hun venter sit første barn, og hendes kommende søn får også et unikt navn.

I min mave, og da jeg fødte hende, var hun en Louise, og det var hun i 37 år, så jeg glemmer stadig, at hun nu hedder Izza

izzas mor, susanne genet

- Min søn skal hedde Jazz, og det er jo ret specielt. Han får så Christian til mellemnavn. Så han får både et specielt navn og et mere almindeligt navn - så kan han selv vælge, hvad han vil kaldes, når han bliver større, siger Izza Hoppe og fortsætter:

- Jeg synes, det var genialt med to z’er, som jeg har i mit navn. Og så er det fedt, at navnet bliver sagt på samme måde i hele verden, siger Izza Hoppe.

Hun skiftede selv fornavn som 37-årig, og navneforandringen var svær at sluge for hendes mor, Susanne Genet.

- Da jeg hørte om hende navneforandring første gang, må jeg indrømme, at jeg tog det personligt og blev en lille smule ked af det. I min mave, og da jeg fødte hende, var hun en Louise, og det var hun i 37 år, så jeg glemmer stadig, at hun nu hedder Izza, fortæller Izzas mor, Susanne Genet.

I dag støtter hun op om sin datters nye navn.

- Det var det, hun ønskede, og så skal hun jo gøre det. Det er jo helt oppe til hende, understreger hun.