Louise Wille har autisme: - Jeg har altid vidst, jeg var anderledes

28-årige Louise Wille har let at huske komplicerede talrækker, men dagligdags smalltalk og sociale relationer er nærmest uoverskuelige for hende.

Louise Wille har en ganske særlig evne til at se mønstre og detaljer og på den baggrund lave system i alting - i hvert fald konkrete ting som for eksempel tal. Men når det gælder sociale relationer og kompetencer, er der ikke noget, der giver mening for Louise Wille.

Den 28-årige kvinde har det, man tidligere betegnede som Aspergers syndrom, som er en diagnose på autismespekteret.

Louise er en af hovedpersonerne i en programserie fra DR Dokumentar om mennesker med autisme. Programmerne hedder 'De skjulte talenter' og giver seerne indsigt i, hvordan mennesker med autisme ser verden - både deres egen og de såkaldt 'normale menneskers'.

Louise Wille fik sin diagnose for fire år siden. Hun er i jobtræning hos Novo Nordisk, som hun klarer over al forventning. Hun klarede to års arbejdsopgaver på tre måneder. (Foto: © Morten Stæhr Pedersen)

Skal ikke spille en anden

Louise Wille fik sin autisme-diagnose for fire år siden, og det hjalp hende meget.

- Jeg har altid syntes og vidst, at jeg var anderledes. Men med min diagnose føler jeg, at jeg hører til et sted. Jeg forstår mig selv bedre, så derfor er det tilladt at gøre nogle andre ting.

- Jeg har hørt nogle sige at hvile i sig selv, og det tror jeg, er det, jeg gør mere nu. Fordi jeg har fundet mere ud af, hvem jeg er, og så er det meget nemmere at snakke med andre, for så skal jeg ikke lade som om jeg er en anden, jeg alligevel ikke forstår, siger Louise.

Forstår ikke ironi og ordsprog

En vending som 'at hvile i sig selv' er ikke noget, Louise selv kunne finde på at bruge. For hende - og for mange med autisme er det svært at gennemskue, hvad folk mener, hvis de ikke siger tingene direkte og bruger ironi eller ordsprog.

- Som udgangspunkt tager jeg alt, hvad folk siger, bogstaveligt, siger Louise i dokumentaren, hvor hun også forklarer, hvordan hun har fundet en ordbog over ordsprog. Den slår hun blandt andet op i, hvis nogen siger, at de taber ansigt.

- Jeg forestiller mig bare sådan et fuldstændigt glat ansigt, hvor man har fået fjernet alting. Jeg tænker, at det er noget meget fysisk smertefuldt, uddyber hun.

Vi taler samme sprog

En anden udfordring, som Louise og mange andre med autisme har, er de sociale relationer. Hvordan man opfører sig over for og omgås andre mennesker. Derfor er det en stor befrielse for hende at være sammen med hendes gode veninde Mette Madsen, som også har autisme.

- Det er ligesom om vi taler det samme sprog, og jeg har aldrig fundet nogen, der taler det samme sprog som mig før. Hun ved, hvad jeg mener. Vi gør de samme ting, og hun synes, de samme ting er sjove, forklarer Louise.

Mette er 39 år. Hun fik sin diagnose som 30-årig. Også hun har altid følt sig anderledes gennem sin barndom og opvækst.

- Altså jeg var altid bagud med alt muligt. Hvis jeg så folk på min alder, så synes jeg altid, at jævnaldrende virkede altid enormt voksne. Meget ældre end mig. Så jeg så aldrig, at vi var ligeværdige på den der måde, siger Mette.

Skemalagte venindeaftaler

De to veninder har en fast aftale om at mødes en gang om ugen. Og som alt andet i Louises liv er det skemalagt, for hun har det bedst, når hun ved, hvad der kommer til at ske, og når tingene er sat i system.

Derfor mødes hun og Mette hver lørdag klokken 11. Oftest hjemme hos Mette, men det kan også være et sted ude i byen.

- Det er altid klokken 11. så er vi der før, de fleste andre mennesker er der, og tingene har alligevel åbent. Det er ikke så godt at være de eneste i en butik, men det er heller ikke så godt, hvis der er for mange mennesker. Så det er et passende tidspunkt, og det har vi så fundet frem til, og så beholder vi det. Så er det ens hver gang.

Danser sin glæde ud

Den ugentlige begivenhed med Mette er noget, Louise glæder sig til hver gang.

- Jeg danser nogle gange på vej hen til hende. Jeg er altid glad. Jeg kan også mærke det på den måde, jeg går, at jeg har mere overskud.

- Ting er bare tilladt sammen med Mette. Når jeg går, behøver jeg ikke kigge på hende. Jeg kan godt kigge ned og sørge for, at jeg går i et bestemt mønster og kun træder på de hvide streger i fodgængerovergangen, og jeg ikke træder på nogle sten, selvom alting er i små brosten. Fordi det gør hun også. Og hun forstår, at det bare er dejligt, hvis der er orden i noget, forklarer Louise.

Rart at kunne være sig selv

Systemer, skemaer og orden er nemlig meget vigtigt for Louise og mange andre med autisme. Forudsigeligheden giver dem mere ro i deres hjerne, som det meste af tiden kører på højtryk med at bearbejde sanseindtryk fra omgivelserne.

Det kan gøre det svært at være sammen med andre mennesker, men sådan har Louise og Mette det ikke med hinanden.

- Jeg kan tit sige noget sludder, men Louise ved godt, hvad jeg mener. Det er der ikke andre, der gør. Hvis jeg siger noget sludder, så siger andre "hvad?", eller jeg kan tit ikke forklare, hvad jeg tænker. Hun ved det godt, og så sætter hun ord på det. Når jeg er sammen med Louise må jeg gerne sige alt muligt mærkeligt. Så griner vi lidt af det. Det er rart at man bare kan være sig selv, forklarer Mette og uddyber:

- Når jeg er sammen med Louise, skal jeg ikke bruge ekstra tankevirksomhed. Jeg skal ikke bruge… det er som om, min hjerne får pause på en eller anden måde.

Første program af fire i serien 'De skjulte talenter' sendes i aften på DR1 klokken 20.45. De tre øvrige sendes de følgende mandage.