Lovende tegn: Ny operation kan give Liam evnen til at høre

Den 6-årige dreng har været døv hele livet, men har nu gennemgået en avanceret operation.

6-årige Liam har været døv, siden han blev født (DR Nyheder).

Hele sit liv har Liam på seks år været igennem utallige konsultationer og operationer for at forsøge at få ham til at høre.

Men intet har hjulpet.

Derfor var denne sommer noget helt specielt for Liam og hans mor, fordi han som den første i Danmark gennemgik en kompliceret og vanskelig operation på Rigshospitalet i København i juni.

Under operationen skulle han have lagt en lille plade med 15 elektroder direkte på hjernestammen for at skabe forbindelse til sneglen i det indre øre, så elektriske impulser kan blive ledt over. I modsætning til de fleste andre mennesker har Liam nemlig ikke en fungerende øresnegl.

Fordi ingen i Danmark har forsøgt sig med det før, var det ikke en nem beslutning at træffe for Liams mor, Mie Skovgaard.

- Det har været en rigtig, rigtig svær overvejelse, fordi at operationen ikke er lavet herhjemme før. Og der er kun to børn i Danmark, der har den (pladen red.), som begge to er opereret i udlandet, og den ene virker, og den anden gør ikke, fortæller hun.

En række udenlandske eksperter var med for at overvåge og vejlede i den komplicerede proces. Og heldigvis gik operationen som planlagt.

Kræver langvarig træning

Men ventetiden var langt fra slut for familien. Først efter et par måneder kunne man undersøge, om operationen havde virket ved at sætte et høreapparat på Liam.

DR Nyheder var med, da han igen skulle forbi Rigshospitalet og have sat det avancerede høreapparat på.

Det er i stand til at opfange lydene omkring ham og overføre dem via en magnet til implantatet, der blev opereret ind i hjernen. Lydinputtet omdannes til elektriske impulser, som Liams hjerne opfanger og derefter skal lære at afkode.

Læger og forskere fra hele verden sad forventningsfulde og fulgte med, da lyden på høreapparatet langsomt blev skruet mere og mere op. Og lige pludselig begyndte Liam at reagere på de lyde, der kom igennem.

Og det var lige det, som lægerne og eksperterne håbede på.

Er der lyd, så er der håb, men det er stadig ikke til at vide, hvordan læringen kommer til at forløbe.

I begyndelsen vil Liam hverken kunne tale eller tolke lydene - det kræver langvarig træning.

- Jeg håber, at han kommer til at kunne få en relativ normal hørelse og udvikle et sprog eller i hvert fald bare sige nogle ord, men selvfølgelig allerhelst fuldt talesprog, siger Liams mor.