Lovende vaccineforsøg blev stoppet - nu er det tilbage på sporet

Mistanke om bivirkninger stoppede forsøget med en vaccine fra AstraZeneca.

Der er fuld fart på i kampen om at udvikle en vaccine mod coronavirus hurtigst muligt. En lovende kandidat er nu tilbage på sporet. Arkivfoto. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

For under en uge siden led håbet om hurtigt at udvikle en vaccine mod coronavirus et lille knæk, da forsøgene med en lovende vaccine-kandidat fra firmaet AstraZeneca blev sat på pause.

Det skete som følge af "uforklarlig sygdom" hos en forsøgsperson i Storbritannien.

Men nu er forsøget sat i gang igen, skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

AstraZeneca skriver, at forsøget fortsætter, efter at de britiske sundhedsmyndigheder har vurderet, at det var sikkert at begynde igen.

Det oplyses ingen yderligere detaljer om, hvilke mulige bivirkninger der fik forsøget stoppet, eller om man har fundet ud af årsagen. Men de oplyser, at det var en rutinemæssig gennemgang af data, der udløste en midlertidig pause for vaccineforsøgene for at kontrollere sikkerheden.

Danmark er klar til at købe

Vaccinen er under udvikling af AstraZeneca i samarbejde med Oxford University.

Det er den vaccine, som Danmark sammen med de øvrige EU-lande har indgået en stor forhåndsaftale om indkøb af.

Med aftalen har de europæiske lande sikret sig ret til at købe op mod 400 millioner doser.

Den aftale ville kunne dække 40 procent af den europæiske befolkning, lød vurderingen i sidste måned. Oversat til danske forhold vil 2,4 millioner danskere, såfremt vaccinen bliver godkendt, få glæde af den.

Den mulige vaccine fra AstraZeneca er en af godt en håndfuld, som er kommet frem til de afsluttende fase 3-forsøg.

De kliniske forsøg bliver lavet i USA, Storbritannien, Brasilien og Sydafrika. I USA begyndte fase 3-studierne i slutningen af august.

Hvad er fase 1, 2 og 3 forsøg?

  • Når en vaccine første gang skal afprøves på mennesker, kaldes det fase 1. I den fase afprøves vaccinen på en lille gruppe raske, unge og midaldrende mennesker.

  • Det gør man for at undersøge, om vaccinen er sikker, og om menneskers immunforsvar reagerer på vaccinen. For selv om en vaccine har virket på mus, og endda på aber, er der ingen garanti for, at den er god til mennesker.

  • Hvis fase 1-forsøgene går godt, går forskerne videre til fase 2. Her afprøves vaccinen i en lille gruppe mennesker fra målgruppen. For Covid-19 vil det typisk være ældre og svækkede mennesker - altså dem, som corona er særlig farlig for.

  • Fase 2 viser, om målgruppen kan holde til vaccinen, og om den virker på dem - deres immunforsvar skal også danne antistoffer.

  • Viser fase 2 også lovende resultater, er det tid til den sidste, store og afgørende fase 3. Her afprøves vaccinen på en stor gruppe mennesker i målgruppen. Mennesker er nemlig forskellige, og selv om vaccinen virker og ikke giver bivirkninger hos de fleste, vil forskerne gerne være sikre på, at den ikke er farlig for nogle få.