Lovforslag sætter 61-årig skakmat: Bliver jeg fyret, får jeg aldrig dagpenge igen

Dansk udviklingsarbejder sender nødråb inden samråd om lovforslag, der fjerner tusinders arbejdsløshedsforsikring.

(Foto: PRIVATFOTO)

Som han selv ser det, beskytter han til dagligt nationens interesser. Gennem sit arbejde i nærområderne i Nigeria og Etiopien medvirker han nemlig til at lette flygtninge- og immigrantpresset mod Europas og Danmarks grænser.

Derfor er det ‘dybt uretfærdigt’, at han nu risikerer at blive ruineret og marginaliseret af sit eget hjemland. På grund af et lovforslag, der indfører et såkaldt opholdskrav for ret til dagpenge.

Sådan lyder beskeden fra 61-årige Jannik Møller, mangeårigt betalende medlem af en a-kasse og blandt de tusindvis af danskere, der vil blive ramt af regeringens lovforslag.

- Hvis den lov gennemføres og jeg bliver arbejdsløs, så må vi gå fra hus og hjem, fortæller Jannik Møller fra Etiopiens hovedstad, Addis Ababa.

Udlandskarriere koster retten til dagpenge

Som 61-årig er han snart pensionist. Han er medlem af en a-kasse, dansk skatteyder gennem mange år med hus samt familie i Danmark. De seneste fem år har han arbejdet blandt nogle af Afrikas fattigste mennesker for en tysk organisation. Det risikerer nu at koste ham retten til dagpenge, når han vender hjem.

(Foto: PRIVATFOTO)

- Man slagter en lille gruppe danskere, hvoraf mange har betalt skat til samfundet i årevis. Nu tager man deres rettigheder, uden varsel som en tyv om natten, og for nogle af os kan det blive en katastrofe, uddyber Jannik Møller.

Nødråb før samråd onsdag

Nødråbet fra Jannik Møller kommer op til et samråd i Folketingets beskæftigelsesudvalg onsdag. Her skal beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) blandt andet redegøre for, hvordan lovforslaget praktisk skal administreres.

Dansk Folkeparti står sammen med regeringspartierne bag lovforslaget, der fra årsskiftet indfører et såkaldt opholdskrav for retten til dagpenge. For at kunne modtage arbejdsløsheds-, syge- eller barselsdagpenge, skal man i syv ud af de seneste otte år have opholdt sig i Danmark eller et andet EU eller EØS-land.

Ifølge ministeriets beregninger vil lovforslaget reducere antallet af dagpengemodtagere med baggrund i tredjelande med 1.500 personer. Til gengæld ventes forslaget også at ramme mindst 20.000 nuværende a-kasse-medlemmer.

Blandt dem er således 61-årige Jannik Møller i Addis Ababa.

- Den lov vil ikke stoppe terrorister, snyltere eller hvem man er ude efter. Det er ren chikane af professionelle, internationalt hårdtarbejdende danskere. Det lovforslag er meget demotiverende for rigtig mange og direkte landsskadeligt, pointerer Jannik Møller.

Vil aldrig genoptjene dagpengeret

På grund af sin alder og lovforslagets tilbagevirkende kraft, vil det ramme ham ekstra hårdt.

- Min alder og min situation gør, at jeg aldrig nogensinde kommer ind i dagpengesystemet igen.

Uanset hvad han gør - om han fortsætter arbejdet i nærområderne eller rejser hjem til Danmark - føler han sig ‘dømt ude’, konstaterer han fra det vestlige Afrika.

- Hvis loven i det mindste kunne blive fremadrettet, så ville jeg have mulighed for at opsige mit arbejde i tide, rejse hjem, lede efter et nyt arbejde og beholde min ret til dagpenge. Men hvorfor? Jeg har jo allerede et arbejde. Mange som fremadrettet vil prøve lykken uden for Danmark vil havne præcis i denne situation. Det her er jo det rene vanvid.

Minister: Modtagere skal bidrage

Beskæftigelsesministeren har tidligere begrundet opholdskravet med, at dagpengemodtagere skal have en tæt tilknytning til det danske samfund.

- Det skal også ses i lyset af, at dagpenge jo ikke er en helt almindelig privat forsikringsordning. Det er en forsikring mod arbejdsløshed, hvor omkring halvdelen af udgifterne er betalt af skatteborgerne, når man ser på finansieringen over en længere periode. Derfor er det også rimeligt, at man har bidraget til samfundet, før man kan få dagpenge, forklarer Troels Lund Poulsen (V).

Beskæftigelsesministeren skal i åbent samråd om opholdskravet onsdag klokken 13.