Lukning af skoler gør den rådne banan endnu mere rådden

Familierne flygter fra Udkantsdanmark, når kommunerne lukker skoler.

Der bliver flere faldefærdige huse i udkantsområderne i takt med, at skolerne lukker. (Foto: Morten Brink Iwersen © DR)

Selv om det mest upopulære i kommunalpolitik er at lukke skoler, sker det i stort omfang i kommunerne.

For der er store gevinster at hente ved at lukke folkeskoler og lægge dem sammen med andre. Det siger ph.d. og cand.scient. pol, Roger Buch, Danmarks Journalisthøjskole.

- Skolelukninger rammer ikke kun forældre og børn, men hele lokalområdet fordi skolen også er rammen om andre ting. Derfor kan det være katastrofalt for et lokalt samfund, når skolen lukker, siger Roger Buch.

Flere lukninger på vej

På et år er antallet af folkeskoler faldet med 159, så der fra starten af skoleåret 2011/12 var 1352 folkeskoler. Og allerede nu har 22 kommuner planer om at nedlægge yderligere 73 skoler.

Hertil kommer en række kommuner, der endnu ikke har truffet beslutningen, men som er på vej til at gøre det.

Det betyder, at mere end hver syvende folkeskole siden skoleåret 2010/11 vil være nedlagt ved begyndelsen af næste skoleår, viser en ny undersøgelse fra KL.

- Det er et politisk valg, at udkantsområderne bliver tyndere og tyndere befolket. Historisk kan det godt fremstå som en uafvendelig proces, men der er meget, der tyder på, at politikerne accelererer processerne og sætter fart på udviklingen, siger Roger Buch.

Rekordstore besparelser

Når kommunerne lukker skoler, biblioteker, daginstitutioner og ældrecentre i de tyndt befolkede områder, er det uundgåelig, at folk flytter til byerne, mener Roger Buch.

Kommunerne gennemfører næste år rekordstore effektiviseringer på 3,3 milliarder kroner, heraf 700 millioner kroner på skoleområdet.

Kommunernes effektiviseringsbestræbelser vil være blandt debatemnerne, når borgmestre, kommunale topfolk, ministre og folketingsmedlemmer torsdag og fredag morgen mødes til KL's økonomikonference i Aarhus.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter