'Lumsk vejrfænomen' gav glatte cykelstier og travlhed på skadestuerne

Flere steder i landet skulle cyklister hentes i ambulance.

Mange cyklister røg i asfalten i morgen- og formiddagstimerne, men også fodgængere og bilister kom i problemer.

For mange endte morgenens cykeltur ikke helt som håbet.

I stedet for at nå frem til deres planlagte destination havnede et stort antal i stedet på skadestuen.

Flere steder i landet har der været rigtig glat, og det har særligt cyklister og fodgængere fået at mærke. På den hårde måde.

Blandt andet i Region Hovedstaden, fortæller Marie Baastrup, der er enhedschef i regionens akutberedskab.

- På en normal dag har vi under ti opkald fra alarmcentralerne, der handler om folk, der er faldet på cykel, og i morges havde vi 50, der var faldet i det glatte vejr.

- Vejene var rigtig glatte, og det har man svært ved at se i de her dage, siger hun.

En stor del af de havarerede cyklister blev kørt til hospitalerne, men umiddelbart var det i Region Hovedstaden småt med alvorlige uheld.

- Det har heldigvis været små skader og folk, der kunne komme hjem igen efterfølgende. Men de har været noget forslåede, fortæller enhedschefen.

'Usædvanligt travlt'

Også i Region Syddanmark har ambulancerne haft meget at se til, fortæller vagtcentralchef Kim Ahlers.

- På en normal dag har vi ikke den her slags uheld, men det får vi, når vi i hele regionen har en fællesnævner, der hedder glatte veje.

Uden at kende det præcise tal anslår han, at der er sendt op mod ti ambulancer til forulykkede cyklister i løbet af morgenen og formiddagen.

Fyns Politi sendte i morges en advarsel ud til alle trafikanter.

regionens største skadestue på Odense Universitetshospital (OUH) kom man også på overarbejde i løbet af dagen.

Der har der 'været usædvanligt travlt', oplyser ledende overlæge på fælles akutmodtagelsen på OUH, Michael Hansen-Nord.

- Venteværelset har været så fyldt, som det må være i en coronatid, siger han og oplyser, at der i løbet af eftermiddagen var op til tre en halv times ventetid på grund af det glatte føre, der skabte problemer for både cyklister, fodgængere og bilister.

Østjyllands Politi advarede i formiddags om meget glat føre efter et stort uheld på Djurslandsmotorvejen, der involverede otte biler.

Længere nordpå var problemet tilsyneladende ikke nær så stort, og Region Nordjyllands presseafdeling oplyser, at skadestuen i Aalborg kun har haft to-tre henvendelser efter fald på gaden.

Lumsk fænomen

At der i vintertiden kan opstå glatte veje, kan måske nok få nogen til at udbryde: "No shit, Sherlock!".

Men når så mange i dag alligevel pludselig har oplevet jorden forsvinde under sig, skyldes det 'et lumsk vejrfænomen', fortæller vejrvært hos DR Morten Lynge.

- Det, der er afgørende for de her isglatte veje, er, at der skal fugt og faldende temperaturer til, og det fik vi i nat. Der var nedbør i de skyer, der passerede os i nattetimerne, og da opklaringen så kom, og skyerne forsvandt, så drønede varmen væk fra vejene, og fugten frøs til is.

- Det var en koldfront, og altså kold luft, der erstattede noget varmere, og så er det, at vi ser vejbaner og cykelstier blive pivglatte, siger han.

Undskyldning til københavnske cyklister

I hovedstaden blev problemet forværret af, at man i Københavns Kommune ikke var opmærksom på problemet, og det har udløst en undskyldning.

- Flere cyklister har her til morgen desværre oplevet glat føre – særligt på byens cykelbroer. Det skyldtes et meget pludseligt temperaturskifte omkring klokken 8 i morges, som desværre ikke viste sig i vores vejrprognoser tidligere på morgenen.

- Så snart vi blev opmærksomme på problemet, igangsatte vi saltning af vejene. Vi undskylder selvfølgelig til københavnerne for de udfordringer, den manglende saltning gav, siger Nikolaj Hvingtoft Hansen, der er vicedirektør i Teknik- og Miljøforvaltningen.

Er du en af dem, der skal afsted igen i morgen, så er der grund til at holde tungen lige i munden, når du bevæger dig ud i trafikken.

Der er nemlig igen stor risiko for glatte veje i løbet af både natten og i morgen tidlig, siger DR Vejrets Morten Lynge.

- Der kommer snebyger, temperaturen ligger og roder mellem minus to og plus tre grader, så den lumske situation kan opstå igen, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter