Luna har SU-gæld på 300.000 kroner - Tænk over dette, inden du klikker ja til lånet

27-årige Luna Munk har taget SU-lån i flere år under uddannelsen. Her er, hvad du skal overveje, inden du kaster dig ud i det.

I 2016 begyndte Luna Munk på HF, og det var her, at hun tog sit første SU-lån. (© Katrine Holst Nielsen)

300.000 kroner. Så mange penge skylder 27-årige Luna Munk i SU-gæld. Penge, som hun engang så som en investering i fremtiden, men i dag ville ønske, hun aldrig havde lånt.

Det hele begyndte i 2016, hvor hun tog hul på HF-uddannelsen i Randers og besluttede sig for at optage sit første SU-lån. Og det blev starten på nogle år med nonstop brug af SU-lån, der forsatte under filosofistudiet på Aarhus Universitet.

- Jeg brugte det på at have det lidt nemmere, så man var fri for at skulle leve af pasta og ketchup. Jeg havde også børn og tænkte, at der var nødt til at være lidt ekstra til dem, forklarer Luna Munk.

- Da jeg blev enlig, flyttede vi i et rækkehus. Det var ret dyrt, men vi havde råd til at blive, fordi jeg tog SU-lån, fortsætter hun.

For et halvt år siden sagde hun dog stop, og i dag sidder hun tilbage med en samlet SU-gæld på godt 300.000 kroner.

- Det er ikke særlig fedt at tænke over. Især fordi jeg set i bakspejlet godt kunne have prioriteret anderledes og undværet SU-lånet. Det virker vildt at skylde så mange penge væk for noget, man godt kunne have undgået, fortæller hun.

Tirsdag kunne Orientering på P1 fortælle, at de studerende har historisk svært ved at afdrage på deres gæld. På ti år, fra 2010 til 2020, er den samlede misligholdte studiegæld vokset fra 3,2 milliarder kroner til 10,3 milliarder kroner.

Luna Munks SU-gæld hører ikke under misligholdt gæld endnu, men hun ville ønske, at hun ikke havde optaget den. På det tidspunkt, hvor hun optog den, vidste hun dog ikke bedre og så det som en form for investering i fremtiden.

Netop 'en investering i fremtiden' var også de ord, der faldt, når nogle kunne finde på at stille sig uforstående over for Luna Munks lån.

- Det har været en måde at forsvare SU-lånet på, fordi jeg et eller andet sted godt vidste, at hvis jeg omlagde min livsstil lidt, så kunne jeg godt leve uden SU-lånet.

Overvejer du at optage et SU-lån, kommer her fire ting, der ifølge to eksperter er værd at reflektere over, inden du takker ja til det.

1

Har du overhovedet behov?

Har du egentlig behov for pengene? (© Katrine Holst Nielsen)

Det lyder umiddelbart favorabelt med et billigt SU-lån, men inden du lader de ekstra penge tikke ind på kontoen hver måned, bør du overveje, om pengene er tiltrængt eller mest tænkt til at forsøde kontoen.

- I bund og grund er et SU-lån et forbrugslån. Derfor skal man som det første overveje, om man virkelig har brug for det, siger Laura Kirch Kirkegaard, der er projektchef på Plus på kontoen under Forbrugerrådet Tænk.

Begynd med at lægge et budget, så det bliver klart, om et SU-lån overhovedet er nødvendigt for dig.

- Det er ikke nødvendigvis alle unge, der har fået det med hjemmefra, men man kan få hjælp af sit netværk, siger Laura Kirch Kirkegaard.

Kig eksempelvis på dine faste udgifter hver måned og se, om du har abonnementsordninger eller spontane shoppingkøb, som jævnligt dræner kontoen, og som du kan skære fra.

Når det er gjort, er det mere tydeligt, hvor mange penge du reelt har behov for at låne i måneden for at få det til at løbe rundt.

2

Overvej om du kan skippe måneder

Overvej, hvilke perioder du har behov for SU-lån, og om der er måneder, hvor du kan skippe det. (© Katrine Holst Nielsen)

Tidligere skulle man binde sig til et år med SU-lån, men i dag kan du optage lånet for en måned og samtidig selv bestemme, om du vil låne maksbeløbet eller mindre.

Det betyder, at du bedre kan tage stilling til, om der er perioder, hvor du ikke har behov for at låne.

- Man skal finde ud af, hvornår man har behov og i hvor lang tid, så man ikke bare kører på automatpilot, siger Louise Skjødsholm, der er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Rådtilpenge.dk.

Det kan eksempelvis være, at man ved, der venter et sommerjob rund om hjørnet, der gør, at det ikke er nødvendigt alligevel. Eller omvendt - at man snart skal studere i udlandet og har behov for lidt ekstra.

3

Det er ikke gratis

Du skal betale renter, fra du optager lånet, og indtil det er betalt tilbage. (© Katrine Holst Nielsen)

Husk, at der løber renter på dit SU-lån, fra du optager det, og indtil det er betalt tilbage. Inden man låner, er det derfor en ide at få overblik over, hvor meget du i sidste ende skal betale tilbage.

Du vil desuden skulle betale renter af de renter, der løbende kommer på.

4

Sørg for at få det ud af verden

Sæt dig ikke for dyrt på den anden side af studiet, så du ikke kan betale lånet af, lyder det fra artiklens to rådgivere. (© Katrine Holst Nielsen)

Vær klar på, at pengene skal betales tilbage. Ifølge både Laura Kirch Kirkegaard og Louise Skjødsholm er det med at få det gjort, når studiet afsluttes.

Derfor er det en god ide at være klar på, at bare fordi der forhåbentlig lander et fuldtidsjob på den anden side, så skal forbruget ikke sættes op med det samme.

- Man skal indrette økonomien efter studiet, så der bliver plads til at betale af på gælden og undgå at sætte sig i en for dyr lejlighed eller lignende, siger Laura Kirch Kirkegaard.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk