Lykketoft og Haagerup: Vores egen skyld

Journalister og politikere ligger endnu engang i bunden, når danskerne skal rangere forskellige faggruppers troværdighed.

Politikere er blandt de faggrupper, som opfattes allermest utroværdige, viser en analyse. Folketingets fomand, Mogens Lykketoft, mener, at politikerne selv er ude om det ... næsten. (Foto: Malte Kristiansen © Scanpix)

Journalister og politikere er ikke særligt troværdige. Det står klart, efter en troværdighedsanalyse fra Epinion og Radius Kommunikation igen i år stempler de to faggrupper som de mest utroværdige i landet. Det er kun spindoktorer, danskerne opfatter som mere utroværdige.

Ifølge Folketingets formand, Mogens Lykketoft, kan politikerne mest takke sig selv for den negative holdning, danskerne har til dem.

- Mange politikere er bedre end det rygte, de er med til at skabe om sig selv. De bruger for meget energi på at fremhæve modstandernes fejl og svagheder i stedet for at forklare egne synspunkter, siger han.

Medierne for sensationslystne

Socialdemokraten mener dog også, at medierne bærer en stor del af ansvaret for, at danskerne ikke rangerer politikere særligt højt på "troværdigheds-skalaen".

- Som nævnt er vi politikere bestemt ikke uden skyld. Men jeg mener altså også, at medierne har et meget stort medansvar. Dele af pressen kører altid det sensationsdrevne, man dyrker vrangbilleder af politikerne som halvkorrupte og lidt dumme, og så er det meget ofte, at vi kun får nogle få sekunder til at forklare, hvad vi mener. Jeg tror, at vi kunne få en højere anseelse, hvis der var flere flader, hvor vi kunne få lov at folde ud, hvad vi faktisk mener, siger Mogens Lykketoft.

Politikeren er i denne uge aktuel med bogen "En Konstruktiv Nyhed", som han i lighed med blandt andre Venstres Bertel Haarder og erhvervslederen Stine Bosse har skrevet et kapitel til.

Bogen, der beskrives som en skudsalve mod den journalistiske selvforståelse, er redigeret af direktør i DR Nyheder, Ulrik Haagerup. Og netop Ulrik Haagerup er ikke sen til at tage kritikken fra Mogens Lykketoft til sig.

Haagerup: Vi må kigge indad

- I stedet for, at vi nu indleder endnu et skænderi om, hvorvidt det primært er politikernes egen skyld, eller om det er mediernes skyld, så kunne vi hver for sig begynde at kigge indad og se på, om vi kunne gøre det bedre, siger Ulrik Haagerup.

Nyhedsdirektøren understreger, at pressen skal kontrollere magthavere og stille spørgsmål på offentlighedens vegne, men journalistikken må gerne være mere konstruktiv, end det vi ser i dag.

- Kunne vi nogle gange hjælpe den politiske proces ved også at komme med løsninger og ikke bare stille spørgsmål, som går ud på at jorde de andre, så kunne politikerne måske samtidig forsøge at hæve blikket lidt, så de ikke kun fokuserer på deres eget genvalg, men også på landets fremtid, siger Ulrik Haagerup.

FacebookTwitter