Lynekspert: Lyn er uforudsigelige

En fodboldspiller blev i går ramt af lynet på Hvidovre Stadion, selv om der er høje master og bygninger i området. Lyn kan slå ned hvor som helst, fortæller ekspert.

Et lyn går ikke altid efter det højeste punkt i området. Så selvom der er et træ eller en høj bygning i nærheden, kan lynet ramme et menneske. (Foto: © Jens Otto Grosen)

Folk, der befinder sig i lyn- og tordenvejr, kan ikke føle sig sikre, selv om der er høje bygninger, master eller andet, der stikker op i landskabet i nærheden.

Lyn slår langt fra altid ned i det højeste punkt i nærheden, fortæller John Cappelen, som er seniorklimatolog ved Danmarks Meteorologiske Institut.

Kan slå ned hvor som helst

Han er ikke overrasket over, at en midtbanespiller i FC Nordsjælland i går blev ramt af lyn på Hvidovre Stadion, på trods af at der er mange høje bygninger og master i nærheden.

- Hvis der er høje ting omkring et sted, som træer, bygninger eller master, så er der en let forhøjet risiko for, at lynet finder vej gennem disse ting. Men lynet kan også slå ned på fodboldbanen, siger seniorklimatologen.

- Lynet vil finde vej, der hvor det er nemmest. Man kan ikke føle sig hundrede procent sikker på, at det slå ned i en høj genstand i nærheden, fortæller John Cappelen, som understreger at der kun er en yderst lille risiko for at blive ramt af et lyn.

Tjek vejret før kamp og træning

DMI vurderer, at lyn gennemsnitligt dræber færre end én person om året i Danmark.

Alligevel råder John Cappelen trænere, dommere og spillere til at tjekke vejrsituationen før kamp og træning og fortæller, at lyn kan "springe" over flere kilometer. Derfor kan man ikke altid regne med at blive advaret i god tid.

- Man skal være opmærksom på vejrsituationen især om sommeren. 85 procent af alle lyn i Danmark kommer om sommeren, så vi er i højsæsonen, fortæller han.

Mandag den 20. juli 2009 var der i alt 1520 lynnedslag i Danmark (© DMI)