Lyssky lejeaftaler: Ulovlig dusør for lejligheder er udbredt

Mange udlejere kræver penge under bordet, viser rundspørge blandt lejere og boligsøgende.

Ifølge to rundspørger, DR Nyheder har lavet blandt medlemmer af Lejernes LO og boligsøgende på Boligportalen.dk, bliver en del lejere bedt om at betale penge under bordet for at få et sted at bo. (Foto: DR- Johnny Krone)

Husleje, depositum, forudbetalt leje - og så lidt ekstra smørelse.

En del boligsøgende bliver mødt med ulovlige krav om at betale dusør - altså et pengebeløb under bordet til udlejer, når de leder efter et sted at bo.

Det viser en rundspørge, DR Nyheder har lavet blandt 1266 medlemmer af Lejernes LO og 425 boligsøgende på Boligportalen.dk.

22-årige Mia Laursen fra Aarhus er en af dem, der har oplevet, at en udlejer ville have en dusør.

- Jeg skulle betale 2000 kroner, før jeg kunne få lov at se lejligheden og en lejekontrakt, fortæller hun.

Snyd og bedrag

I DR Nyheders rundspørge svarer otte procent af de 1266 adspurgte medlemmer af Lejernes LO, at de én eller flere gange har oplevet, at en udlejer forlangte penge under bordet.

Det samme har knap 10 procent af 425 boligsøgende på Boligportalen.dk, som DR Nyheder også har spurgt.

I Lejernes Landsorganisation siger formand, Helene Toxværd, at rundspørgen stemmer godt overens med det billede, hun har af lejemarkedet.

- Det er udtryk for, at vi mangler boliger, der er til at betale, i de store byer. Og så længe vi gør det, så er der basis for snyd og bedrag, og der er basis for, at folk kan blive mødt med krav om at betale dusør, siger hun.

Ærgerligt, at det skal være så korrupt

Mia Laursen overvejede at betale udlejeren de 2000 kroner, for det havde været svært at finde en lejlighed i Aarhus. Men efter at have talt med sin mor, som er jurist, valgte hun alligevel at takke nej.

Det er nemlig ikke ulovligt for hende at betale en dusør. Men det er til gengæld strafbart for udlejeren at tage imod pengene.

- Jeg synes, det er virkelig ærgerligt, at det skal være sådan på boligmarkedet. At det på en eller anden måde skal være så korrupt, siger den 22-årige studerende.

Mia Laursen på 22 var på boligjagt i Aarhus, da en udlejer krævede penge for at lade hende se en lejlighed.

Hver fjerde betalte

Men det er ikke alle, der kommer frem til samme konklusion, som Mia Laursen gjorde. I rundspørgen blandt 1266 medlemmer af Lejernes LO angiver hver fjerde af de adspurgte, som er blevet afkrævet en dusør, at de valgte at betale. Blandt de 425 adspurgte på Boligportalen er det lidt mere end hver femte, som accepterede kravet.

Flere skriver i deres svar, at de stod i en desperat situation.

Det er meget forskelligt, hvor mange penge udlejeren ifølge lejerne havde krævet. Beløbene går lige fra nogle få tusinde kroner til 10, 20 og 30.000 kroner.

I Lejernes Landsorganisation fraråder Helene Toxværd boligsøgende at betale penge under bordet.

- Jeg synes ikke om det. Men som en der ved, hvor meget det betyder at have et hjem, så har jeg forståelse for, at man kan være så desperat, at man gør det. Det er ulykkeligt, men jeg kan et eller andet sted godt forstå det, siger hun.

Udlejere: Vi hører gerne om konkrete tilfælde

Ejendomsforeningen Danmark er erhvervsorganisation for ejere, udlejere og administratorer af fast ejendom. Her erkender direktør Torben Christensen, at nogle lejere bliver mødt med krav om at betale penge under bordet.

Han mener dog, at problemet er begrænset til nogle få tilfælde - og under alle omstændigheder tror han ikke på, at det foregår blandt hans medlemmer.

- Men hvis der er nogen af vores medlemmer, som kræver dusør, så hører vi gerne om det. Der er ingen tvivl om, at vi som branche ikke vil acceptere, at der er medlemmer i vores kreds, som kræver ulovlig dusør.

Svært at bevise

I Lejernes LO er det ikke ofte, at man er lykkedes med at dokumentere, at en udlejer ulovligt har krævet penge under bordet.

- Det er svært at bevise, at folk har betalt noget ved siden af i en kuvert, eller hvordan man nu har gjort det, siger Helene Toxværd.

Udlejere kan blive straffet med bøde og fængselsstraf samt få frataget retten til at administrere ejendomme, hvis de bliver dømt for at kræve dusør.

Har du erfaringer med udlejere, der har bedt om penge under bordet, vil vi gerne høre fra dig. Skriv til journalist Sune Lundby Møller på sulm@dr.dk

FacebookTwitter