Lystfiskere fanger lakseart som ikke er kendt i Danmark

Der er ikke tidligere fanget sølvlaks i dansk natur. Forskere forsøger nu at finde ud af, hvor de stammer fra.

Lystfiskere har i løbet af de seneste måneder fanget mere end 20 sølvlaks ved Djursland og Horsens Fjord. (Foto: © TORKIL ADSERSEN, Scanpix)

Lystfiskere har i løbet af de seneste måneder fanget mere end 20 sølvlaks ved Djursland og Horsens Fjord.

Forskere fra Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet, der har artsbestemt fiskene, vil nu forsøge at finde ud af, hvor laksene stammer fra, lyder det i en pressemeddelelse.

- Rapporter om underligt udseende ørreder eller laks fra flere steder i Østjylland har floreret på internettet gennem de seneste måneder, fortæller Henrik Carl, der leder Fiskeatlas-projektet på Statens Naturhistoriske Museum.

- Vi har derfor hentet nogle af fiskene hos de lystfiskere, der har fanget dem. Grundige undersøgelser har nu bekræftet vores formodning om, at der var tale om sølvlaks.

Fiskeatlas

Sølvlaks bliver opdrættet på dambrug flere steder i Europa, og det er nærliggende at tro, at laksene er undsluppet fra et af dem.

Udbredelsen af de danske fisk er siden 2006 blevet kortlagt af forskere fra Statens Naturhistoriske Museum og DTU Aqua i forbindelse med det såkaldte Fiskeatlas.

Forskerne følger nøje udbredelsen af de enkelte arter. De gør de blandt andet ved hjælp af indberetninger fra befolkningen.

/ritzau/