Lyttere vil have downloadet Radio24syvs arkiv: ’Den kopiering er rasende ulovlig'

Radio24syvs direktør lover, at der kommer en løsning for arkivet i næste uge.

Lyttere af Radio24syv frygter, at de ikke kan genhøre karakterer som Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm fra Den Korte Radioavis, når Radio24syv lukker næste uge. Arkivfoto. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Når Radio24syv lukker og slukker om under en uge, så frygter flere af radioens lyttere for, hvad der skal blive af alt det indhold, som radioen har produceret gennem de otte år, radioen har eksisteret.

Flere steder på sociale medier kan man læse, at folk enten har eller planlægger at downloade hele arkivet for at sikre det for eftertiden.

Og det selvom, at materialet vil være tilgængeligt på Det Kongelige Bibliotek til evig tid.

Radio24syv har endnu ikke meldt ud, hvad der skal ske med arkivet. Men direktør Jørgen Ramskov lover, at der snart kommer en løsning.

- Vi forhandler og kommer med en løsning i næste uge, siger han.

På hjemmesiden Arkiv24syv.dk er de allerede et stykke af vejen med planerne for at sikre Radio24syvs arkiv

Screenshot fra Arkiv24Syv.

- Indtil videre har ingen kunnet give et klart svar på, hvad der skal ske med det otte år lange radioarkiv. For en sikkerheds skyld henter vi det hele. Det er en stor opgave, men vi hjælpes ad. Lån os din forbindelse og brug siden her til at kopiere filerne fra arkivet til vores server, fremgår det af hjemmesiden.

Men det er ikke noget, der falder i god jord hos Jørgen Ramskov.

- Den kopiering er rasende ulovlig, siger han.

Juraen skal klappes af

DR Nyheder har forholdt kritikken til Jens Christian Hillerup, der er en af stifterne af Arkiv24syv.

- Vi har ikke lyst til at konkurrere med noget, Radio24syv gør. Hvis vi i yderste konsekvens skulle videredistribuere, så ville det skulle klappes af med Radio24syv og eventuelt andre rettighedshavere, så jeg er da lidt chokeret over, hvad Jørgen Ramskov siger, sagde han i aftes.

Her til morgen har DR Nyheder igen været i kontakt med Jens Christian Hillerup. Han skriver i en sms.

- Vi har aldrig haft til hensigt at videredistribuere indholdet uden tilladelse, så er vi da superglade for at høre, at 24syv ligger i forhandlinger om videreførslen af deres podcastarkiv.

Betyder det, at I vil tage hjemmesiden ned?

- Ja, vores projekt kan let vise sig at være unødvendigt. Det tror jeg vist, at vi allesammen håber, skriver han.

Hvis Radio24syv ikke får en aftale i hus, fortsætter I så jeres hjemmeside og arkiv?

- Ja, men vi kan selvfølgelig ikke tilgængeliggøre Radio24syvs indhold uden at tage hensyn til rettighedshaverne, skriver Jens Christian Hillerup.

600.000 kroner årligt for arkivet

Jørgen Ramskov fortæller til fagbladet Journalisten, at man havde budgetteret med, at det koster omkring 600.000 årligt at holde Radio24syvs arkiv kørende fremadrettet. Han uddyber:

- Det koster penge til servere, data og strøm at distribuere 70-80 millioner programmer hvert år. Derfor prisen.

- Men de unge laver dybt alvorlig piratkopiering (når de downloader arkivet, red.).

Folkene bag Radio24syv ønskede ikke at søge om tilladelse til at fortsætte med at sende på deres nuværende FM-frekvens, da et politisk flertal bag udbudet af kanalen stillede krav om placeringen af radioen og 70 procent af de ansatte i Vestdanmark.

VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti blev i maj enige om at etablere en radiokanal, der skal ligge på DAB-båndet, og den tilladelse havde Radio24syv lagt billet ind på sammen med DK4 Radio og Loud, der altså har vundet udbuddet.