Måger plager i byerne: Nu sættes droner ind i luftkrig

Naturstyrelsen oplever et stigende antal ansøgninger om at få lov til at regulere måger.

Her er en måge i Aalborg i fuld gang med at fortære en omgang pomfritter.

Du kender dem måske på det markante skrig. Mågerne er især at finde i de store byer og er sjældent velkomne.

Der tages derfor helt nye og kreative metoder i brug i kampen mellem måge og menneske. Jonas Cort ejer firmaet SkyLevel, der blandt andet markedsfører sig på såkaldt mågereulering. Selv kalder Jonas Cort sig mågekriger, og den krig udkæmper han med drone.

Udstyret med en drone spuler han mågereder- og æg i stykker med en højtryksrenser. På den måde forhindrer man, at mågernes æg udklækker – i hvert fald på det område, der spules.

Og der er flere og flere, der udviser interesse for at slippe af med mågerne med den metode, fortæller han.

- Der er en efterspørgsel på det, og især nu her, hvor mågerne ligger på rede, henvender folk sig, siger Jonas Cort.

Se her, hvordan det ser ud, når en mågerede fjernes med højtryksrenser påmonteret en drone.

Kan du forstå, hvis man sidder derhjemme og tænker, at det her er dyrplageri?

- Ja, jeg kan godt forstå det. Men det er også vigtigt at fortælle, at man skal have en tilladelse fra Naturstyrelsen for at udføre den her opgave.

Flere ønsker at regulere måger

Netop hos Naturstyrelsen oplever man et stigende antal ansøgninger om at få lov til at regulere især sølvmåger.

Tilladelsen går på den enkelte art, og har man fået en tilladelse til at regulere sølvmåger, må man derfor ikke bruge den tilladelse på eksempelvis en stormmåge.

Det siger Sandor Hestbæk Markus, der er vildtkonsulent i Naturstyrelsen og står for at behandle ansøgninger om tilladelse til mågeregulering.

Det er grundejeren af en ejendom, der kan søge om tilladelse til regulering. Får man den, strækker den sig typisk fra midten af januar til slutningen af august.

Tilladelsen består kort fortalt af to dele. Den første del gælder fra januar til midten af april og giver tilladelse til at bortskræmme og skyde nogle af de voksne måger. Der er ingen øvre grænse for, hvor mange man må skyde, men det skal dog foretages af en person med jagttegn.

Fra midten af april og til og med august indebærer tilladelsen, at man må regulere reder, æg og yngel – altså udklækkede unger.

- Så snart man har tilladelsen til det, er det kun kreativiteten, der sætter grænser. Det kan være en robotplæneklipper, man sætter på taget, en højtryksrenser, der spuler æggene væk, eller at man går op på taget og fejer reder ned, lyder det fra vildtkonsulenten.

Han understreger dog, at det selvfølgelig skal foretages dyreværnsmæssigt forsvarligt. Man skal altså ikke sætte en robotplæneklipper på taget, hvis der er unger i reden. Formålet med for eksempel en robotplæneklipper skal være at stresse mågen, så den får lyst til at yngle et andet sted, ligesom der ikke skal være knive i plæneklipperen.

Ornitologisk Forening: Mågerne skal kunne tage et sted hen

For biolog i Dansk Ornitologisk Forening, Knud Flensted, er det vigtigt, at man fra Naturstyrelsens side sikrer sig, at regulering foregår ordentligt.

- Hvis der ikke er unger eller æg, der nærmer sig tidspunktet for udklækning, i reden, har vi ikke nogen direkte kritik af det dyreværnsmæssige.

Foreningen ønsker derimod, at der i forbindelse med regulering af måger i byer bør være en plan for, hvor mågerne i stedet kan flytte hen.

- Man bør sikre, at mågerne har et attraktivt alternativ, hvor man kan tolerere dem. For eksempel på rævefri holme i fjorden eller på bygninger, hvor de ikke er til gene.

Flytter problemet til naboen

Sandor Hestbæk Markus peger på, at konflikten mellem mennesker og måger kan skyldes, at vi er rykket tættere på hinanden.

- Menneskene er rykket tættere på kysten. Vi ser flere steder - for eksempel i Aalborg og Aarhus - at der bygges boliger ud til havnefronten. Samtidig har mågerne fundet ud af, at flade tage er fantastiske yngleområder, fordi der ikke kommer rovdyr.

I byerne er der også godt med skrald, som for eksempel vores pose fra den gyldne måge, McDonald’s.

Her kan du se en måge gå ombord i en omgang pomfritter.

Men det er ikke sikkert, at man bliver særligt populær blandt sine naboer, hvis man tilkalder en såkaldt mågejæger.

- Vi flytter egentlig bare rundt på mågeudfordringen. Så naboen vil nok opleve, at der kommer flere måger over til dem, siger Jonas Cort og tilføjer:

- Vi forhindrer yngel på stedet, og så er der lidt mere nattero, men mågerne vil nok altid være i byerne.