Måling: Folkelig opbakning til krigen i Afghanistan

45 procent af danskerne støtter krigen i Afghanistan på tiende år. Lektor kalder det atypisk.

- Der har jo helt fra starten været et bredt politisk flertal for krigen i Afghanistan. Alle partier, med undtagelse af Enhedslisten, har holdt hinanden oppe på den her krig, siger lektor ved Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen om epinions nye måling. Klik på play. (Foto: © Søren Bidstrup, Scanpix)

På trods af mere end et årti i krig og 43 dræbte soldater, så bakker danskerne op om Afghanistan-krigen. Det viser en helt ny meningsmåling Epinion har lavet for DR Nyheder.

Målingen kommer dagen efter den radikale folketingspolitiker Zenia Stampe kritiserede krigen i Afghanistan, og at danske soldater blev sat til at bekæmpe Taliban. Hendes udtalelser blev mødt med kritik fra flere sider.

45 procent bakker op

I undersøgelse svarer 45 procent, at det var en rigtigt beslutning at sende danske tropper til Afghanistan.

36 procent mener, det var en forkert beslutning, og resten svarer enten "ved ikke" eller "vil ikke svare".

Ifølge lektor ved Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen er det atypisk, at den folkelige opbakning er så stor:

- I de fleste andre lande, der har haft soldater i Afghanistan, er opbakningen blevet stadig mindre med årene. At der trods alt er en stor procentdel, der mener, det var en forkert beslutning skyldes, at det jo langt fra er gået så godt med genopbygningen som planlagt.

- Men Danmark skiller sig altså ud ved at have så stor en procentdel af befolkningen, der står bag krigen den dag i dag, siger lektoren.

Danskerne har stået bag krigen gennem årene

DR Nyheder foretog præcis samme måling i 2008, og her var den procentvise fordeling stort set den samme.

Her svarede 48 procent, at det var en rigtig beslutning at sende danske tropper til Afghanistan. 40 procent mente dengang, det var en forkert beslutning, mens resten svarede "ved ikke" eller "vil ikke svare".

Opbakningen er altså stort set uændret i dag, og det er der to forklaringer på, mener lektor ved Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen.

- For eksempel så har de britiske soldater og eksperter været meget forbitrede over, at de har haft for dårligt udstyr. Men de problemer, der måtte have været af den slags hos de danske soldater, er blevet løst forholdsvist hurtigt, så der har ikke været samme forbitrelse blandt vores soldater, som kunne smitte af på befolkningen.

Politikerne spiller den største rolle

Men ifølge Peter Viggo Jakobsen er den vigtigste forklaring på den store folkelige opbakning gennem hele krigen, at der også har været stor politisk opbakning helt fra starten, og i modsætning til flere andre lande, så er den fortsat med uændret styrke gennem hele krigen.

- Der har jo helt fra starten været et bredt politisk flertal for krigen i Afghanistan. Alle partier, med undtagelse af Enhedslisten, har holdt hinanden oppe på den her krig. De har også forklaret befolkningen, hvorfor det har været det rigtige at deltage i krigen på trods af, at det har kostet mange menneskeliv og soldater vender syge hjem.

- Det tror jeg har gjort, at vi i Danmark ser en større opbakning end i de andre lande, siger Peter Viggo Jakobsen.

Alligevel for mange imod krigen

Men selvom der er opbakning fra befolkningen, så er der stadig for mange der er imod krigen. Det mener René Pamperin, der selv er en af de tidligere soldater, der har været udsendt til Afghanistan:

- Jeg synes det er ærgerligt, at der er så mange, der mener, det var en forkert beslutning. Det viser mig, at vi ikke har været gode nok til at fortælle, hvad det er, vi har lavet i Afghanistan. Vores opgave har blandt andet været at forhindre, at Taliban oprettede terrorceller her i landet og resten af Europa, og den opgave, mener jeg vi har løst, siger René Pamperin.

Hold 15, som er den sidste danske infanteristyrke, altså kampsoldater på jorden, vender i de her uger hjem fra Afghanistan. Fremover vil der være danske fredsbevarende styrker i Afghanistan, og indtil 2014 en kampvognsenhed.

Se lektor Peter Viggo Jakobsen forklare, hvorfor der er flere danskere, der bakker op om krigen i Afghanistan, end der er i andre lande i videoen i toppen af artiklen.