Måling: Kongehuset ligeså populært som for 40 år siden

Den danske kongehus er stadig i høj kurs. På dr.dk kan du fra kl. 08 gense hele kronprinsparrets bryllup for 12½ år siden.

Hvis det står til danskerne, skal vi stadig have et kongehus. Det viser en Epinion-måling foretaget for DR. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Vi skal bevare det danske monarki.

Det er konklusionen på en ny undersøgelse foretaget af Epinion for DR i forbindelse med, at kronprins Frederik og kronprinsesse Mary i dag fejrer kobberbryllup.

Syv ud af ti af de 1.001 adspurgte svarer nemlig, at vi fortsat skal have et monarki i Danmark, mens under hver sjette svarer, at monarkiet skal afskaffes.

Ekspert: Stabil tilslutning til Kongehuset

Danskernes positive forhold til kongehuset overrasker ikke Jes Fabricius Møller, der er professor ved Institut for Kultur og Samfund på Aalborg Universitet.

- Det er lidt færre, end når det er højest. Det er udtryk for en relativ stabil og bred tilslutning til kongehuset, og opbakningen har været relativt stabil over de sidste 40 år, siger Jes Fabricius Møller og fortsætter:

- Kongehuset er en selvfølgelig institution, og det er sådan, vi har indrettet os, og det er de færreste, der betvivler dens legitimitet, siger professoren og fortæller, at troen på monarkiet i Danmark ligger relativt højt i forhold til andre monarkier i Europa.

Hvad skyldes det, at kongehuset har en så relativ stor og stabil opbakning?

- Det er svært at forklare. Men monarkiet står i høj grad og falder med dem, der har embedet. Altså, om vi kan lide dem, der bestyrer butikken. Og det er i hvert fald tilfældet med dronning Margrethe, hvor alle de undersøgelser, vi kender, viser, at hun er enormt populær, siger Jes Fabricius Møller.

Er stadig et monarki om 50 år

Ifølge Jes Fabricius Møller er der meget lidt, der tyder på, at monarkiet vil komme i en alvorlig krise i fremtiden.

- Så skulle vi ud i en forfatningskrise, hvor dronningen pludselig begynder at blande sig i politik eller, at der sker nogle meget store omvæltninger. Krig er en af de mest hyppige årsager til, at monarkiet falder. Og det får vi forhåbentlig ikke at se, siger professoren ved Institut for Kultur og Samfund på Aalborg Universitet.

Danskerne er enige med professoren i, at kongehuset har en fremtid.

Epinion har nemlig også undersøgt danskernes vurdering af fremtiden for monarkiet.

Samlet set tror mere end seks ud af ti af de adspurgte, at monarkiet stadig eksisterer om 50 år. Omkring hver sjette tror på, at monarkiet er væk, mens omkring hver femte har svaret 'ved ikke' eller 'ønsker ikke at svare'.