To måneder efter hofteoperation går 63-årige Steen flere kilometer om dagen

Efter en hofteoperation fik 63-årige Steen Olsson tre opfølgende opkald fra en sygeplejerske og er næsten allerede tilbage i fuldt vigør.

Steen Olsson er godt igang med at gå den nye hofte til. (© DR)

Det er kun omkring to måneder siden, at Steen Olsson fik indopereret en ny hofte.

Normalt venter der en genoptræningsperiode på omkring ni måneder, men for Steen Olsson er det ikke tilfældet.

Han er allerede godt igang med at gå den nye hofte til.

- Her den anden dag var det Skovens Dag, der var jeg ude og gå fire kilometer og en lille tur bagefter også, fortæller han.

Tre telefonopkald

Steen Olsson blev opereret på Næstved Sygehus, hvor hoftepatienter bliver ringet op af en sygeplejerske én og syv uger efter deres operation, og kommer til personligt møde tre uger efter operationen.

Sygeplejersken spørger ind til, om patienten har smerter, problemer med søvn og oplever hævede ben. Det er alt sammen ting, som kan stå i vejen for en god genoptræning.

Med rådgivning, vejledning og ansporing kan patienterne hurtigere vende tilbage til deres gamle niveau.

Ikke én der spiser piller

For Steen Olsson har ordningen været en succes. Han er nemlig én af dem, der helst ikke spiser piller, hvis han kan slippe for det.

- Jeg var allerede begyndt at smide de smertestillende piller, men sygeplejerskerne fortalte mig, at det skulle jeg ikke gøre, fordi det kunne gå ud over min gang, siger han.

Det er nemlig vigtigt, at patientens smerter bliver dækket i forbindelse med genoptræningen. Ellers kan det afholde patienterne fra at gennemføre de aktiviteter, der er nødvendige.

Steen Olsson, der bor i en lejlighed på tredje sal i Ringsted, er ikke i tvivl om, at den hjælp, han har fået fra Næstved Sygehus, har været med til at skubbe hans udvikling i den rigtige retning.

- Der var omsorg omkring det, men samtidig også det der lille skub, der gjorde, at man fik lavet sine øvelser. Det var rigtig godt, forklarer han.

- Der er ikke nogen dage, hvor jeg ikke har været nede ad trappen to, tre, fire gange.

Tilbage på arbejde

Patienterne, som har deltaget i projektet på Næstved Sygehus, har i gennemsnit brugt blot tre måneder på deres genoptræning.

Steen Olsson er også tæt på at nå målet.

- Jeg meldte mig rask efter syv uger og er i fuld gang med mit job. Selvfølgelig bruger jeg stadig et par timer hver dag på at træne, men det må man så bare pille fra eller lægge til i den anden ende, siger han.

Hvert år bliver der gennemført omkring 9.000 hofteoperationer på de danske sygehuse.