Mårhunden er kommet til Sjælland

Hvis man skal tro tidligere jæger Bjarne Højlund og hans kone og to børn, så har sjællænderne nu, ligesom jyderne, fået selskab af mårhunden.

Den tidligere jæger Bjarne Højlund er efter adskillige munitters visit ikke i tvivl om, at det var en mårhund, der var forbi vilaen i Bagsværd. (Foto: Jan Skriver)

Hvis man skal tro tidligere jæger Bjarne Højlund, så har sjællænderne nu fået selskab af det uønskede rovdyr, mårhunden.

Ifølge Danmarks Jægerforbund er dyret ikke tidligere set på Sjælland. Men det blev der altså lavet om på i weekenden.

Efter at have luftet hunden kl. 23:00 lørdag aften indfinder rovdyret sig på adressen i Bagsværd, hvor Bjarne Højlund bor med sin familie.

- Pludselig begynder vores hund at gø voldsomt. Jeg spekulerer på, om det er en indbrudstyv, der er er ved at trænge ind nede i kælderen, siger Bjarne Højlund til DR Nyheder.

Da Bjarne Højlund kommer ned i kælderen ser han, at indbrudstyven er et dyr. Et dyr han aldrig tidligere har set.

Troede første det var en vaskebjørn

- Jeg blev utroligt overrasket. Først troede jeg, at det var en vaskebjørn. Men det viste sig altså at være en mårhund, siger Bjarne Højlund, der har en fortid som jæger.

Bjarne Højlund fortæller, at mårhunden reagerede underligt passivt.

Mårhunden spiller død

- Jeg tænke på, om det kunne være et kæledyr som var undsluppet en familie her i nabolaget, for den virkede slet ikke bange. Efter nogle minutter får jeg gelejdet den stille og roligt ud i haven, hvor den forsvinder siger Bjarne Højlund, der ærgrer sig over, at han ikke tænkte på at tage et billede af "indbrudstyven" til dokumentation.

Ifølge forskningschef ved Danmarks Jægerforbund, Carsten Riis Olesen er det ikke en atypisk reaktion Bjarne Højlund og familien har været vidne til.

- Mårhunden er kendt for at spille død i pressede situationer. Den ligger sig simpelthen ned og lader som om den er død. Det er en lidt mærkværdig reaktion for et rovdyr, men det gør, at man iført arbejdshandsker kan bære dyret ud, hvis man skulle opleve det samme som Bjarne, siger Carsten Riis Olesen.

Første tilfælde på Sjælland

Til gengæld er det atypisk, at mårhunden overhovedet findes på Sjælland.

- Det er ret unikt, det Bjarne Højlund og familien har været vidner til. Der er ikke bekræftede fund af mårhunden på Sjælland. Det er det her jo strengt taget heller ikke, da der ikke forelægger dokumentation. Men på beskrivelserne af udseende og adfærd, lyder det som om, det er en mårhund, der har aflagt familien Højlund en visit, siger Carsten Riis Olesen.

Kan komme fra Sverige

Ifølge forskningschefen er der tre muligheder for at mårhunden nu tilsyneladende også findes på Sjælland.

- Den er enten undsluppet fangenskab, den er svømmet over fra Skåne - en mårhund kan svømme op til fem kilometer. Eller også er den kommet fra Jylland via Fyn. Det sidste anser jeg dog for temmelig usandsynligt, siger Carsten Riis Oleson.

Problem for andre dyr

Mårhunden er en invasiv art - altså en uønsket art og den er primært et problem for andre dyr, der kan blive truet med udrydelse, hvis rovdyret vinder indpas.

- Den er stort set altædende og der hvor den findes i større koncentrationer som fx i Tyskland, Finland og Sverige udgør den et problem for naturens øvrige fauna, siger Carsten Riis.

Kontakt myndigheder hvis du ser én

Mårhunden er ifølge forskningslederen ikke farligere for mennesker end en ræv. Hvis man støder på en mårhund, skal man gøre ligesom Bjarne Højlund.

- Man skal kontakte Skov- og Naturstyrelsen eller Danmarks Jægerforbund og så skal man ikke røre ved mårhunden uden handsker, siger Carsten Riis Olesen.