Tema Må der være forskel?

Mads fra De røde på udebane til brugerne: Iværksætterdrømme? Bare hop ud i det!

Uligheden er stigende i Danmark, og i programmet De røde på udebane kolliderer to verdener. Efter programmet sad mangemillionæren Mads Veiby klar til at chatte med dr.dk's brugere, og spørgsmål var der nok af.

I De røde på udebane går bølgerne højt, når den unge iværksætter og mangemillionær, Mads Vejby fra Aalborg, tilbringer en hel dag sammen med skuespiller Anne Marie Helger og psykiater Preben Brandt, der hele deres liv har været frontkæmpere (Foto: Koncern TV- og Filmproduktion © Type 2). (Foto: Koncern TV- og Filmproduktion © Type 2)

Onsdag aften kunne DR1's seere følge skuespiller Anne Marie Helger og psykiateren Preben Brandt, der i første afsnit af programmet De røde på udebane besøger mangemillionæren Mads Veiby fra Aalborg.

Mads Veiby er iværksætter og tjente sin første million som 26-årig. I 2009 solgte han sit firma for et trecifret millionbeløb.

Anne Marie Helger og Preben Brandts besøg bød blandt andet på et kig på Mads Veibys mange sportsvogne, som han har samlet gennem årene.

Må der være forskel?

Der er forskel på folk – og hvad så? I Danmark har vi længe været et af verdens mest lige lande. Men dét til trods er der stor forskel på livet som rig eller fattig, og de senere år er uligheden steget. I nyt tema ser DR på, hvordan det faktuelt står til med uligheden i Danmark. Motiverer ulighed til at arbejde, og er den nødvendig for at drive et samfund fremad? Eller slukker den håb og skaber polarisering? Følg debatten på #drforskel.

Gå til tema

Men de mange penge imponerede i første omgang ikke hverken Anne Marie Helger eller Preben Brandt. Tværtimod.

Senere i udsendelsen kunne Anne Marie Helger og Preben Brandt dog også høre, hvordan Mads Veiby årligt støtter flere forskellige velgørenheder, blandt andet Børnecancerfonden.

Seerne: Hvad er dine bedste råd?

Efter programmet sad både Mads Veiby og Preben Brandt klar til at chatte med dr.dk's brugere.

Nogle seere ville gerne vide, hvor meget Mads Veiby donerer til velgørende formål - i 2015 var det over 200.000 kroner, svarede han - og om han kunne finde på at donere de lidt mere "skæve eksistenser", som Anne Marie Helger foreslår i udsendelsen.

- Ja, det kunne jeg godt. Jeg vurderer forretning fra år til år, lyder det fra Mads Veiby.

Andre seere roste Mads Veiby og kaldte ham "meget sympatisk", selvom de måske havde regnet med, at han ville fremstå anderledes, netop på grund af de mange penge.

I chatten spurgte en seer også, hvad Mads Veibys bedste råd er, hvis man drømmer om at starte en forretning op.

- Bare gør det. Du kan forberede 40 procent. Resten må du lære og tilpasse undervejs, lyder svaret fra Mads Veiby.

Seerne: Folk som Mads skaber jobs

I programmet, som sætter fokus på uligheden i Danmark, udtalte psykiater Preben Brandt også, at han mener, at man skal lade topskatten stige.

Flere seere var dog ikke enige. En seer skrev blandt andet i chatten, at det er "utaknemmeligt over for de mennesker, som arbejder hårdt for deres indkomst. Mange af de mennesker, som har en økonomi som for eksempel Mads, er jo folk, der sikrer job i samfundet."

Det er Preben Brandt dog ikke enig i, svarede han i chatten.

- Det er utaknemmeligt, at nogle tjener så meget på andre menneskers arbejde. De, der lægger deres arbejdskraft i at udføre det egentlige arbejde, bør vi derimod vise mere taknemmelighed, svarede han.

Læs alle spørgsmål og svar i chatten her.

I marts går DR 1 tættere på den stigende danske ulighed, og hvordan den påvirker samfundet – hvor rige er danskerne, og hvor meget har vi behov for? Det sker i dokumentarserierne ’To verdener – én vej’, Overklassen på udebane’, ’De røde på udebane’ og eventet ’Det er du værd’ torsdag d. 10. marts kl. 20 med Kåre Quist i spidsen.

De medvirkende i det første afsnit af De røde på udebane:

  • Mads Peter Veiby: 40 år, iværksætter og millionær. Medstifter af SpilNu A/S, PARPARK A/S og M1 A/S. Sidstenævnte blev solgt til TDC for et trecifret millionbeløb i 2009.
  • Anne Marie Helger: 70 år og oprindeligt fra Charlottenlund. Har i år 50 års jubilæum som skuespiller. Hun er erklæret socialist, samfundsdebattør og stifter af Fonden Fristaden Christiania.
  • Preben Brandt: Formand for Rådet for Socialt Udsatte, psykiater og daglig leder af ”Projekt Udenfor”, som tager sig af hjemløse og socialt udsatte i Danmark.