Mads har ikke set sin treårige søn i 52 dage: 'Jeg føler mig fortabt'

Mads og andre forældre må vente i op mod 20 uger på et møde om samvær med deres børn.

Mads Holtz og Hanna Skov Larsen kan ikke blive enige om, hvor ofte de hver især skal se deres søn. Derfor har de søgt hjælp hos Familieretshuset.

Mads Holtz er far. Og han ved, hvordan det er at vente længe. Både på at se sin 3-årige søn og på et møde i Familieretshuset – det tidligere Statsforvaltningen.

Han har nemlig ikke set sin søn i lang tid. Ikke siden 13. oktober.

- Jeg føler mig lidt magtesløs og palle alene i verden, fortæller 20-årige Mads Holtz.

Han har fælles forældremyndighed med sin ekskæreste. Men de kan ikke blive enige om, hvor mange dage de hver især skal se deres søn. Derfor har de søgt hjælp hos Familieretshuset.

Ventetider på flere måneder

Det kan tage en evighed for forældre at få et møde med Familieretshuset. Det gælder møder, når forældre går fra hinanden og ikke kan blive enige om, hvor meget de hver især skal se barnet. Eller hvor barnet skal bo. Eller hvem der skal have forældremyndigheden.

Ventetiden på sådan et møde kan tage fem måneder. Og ventetiden er kun steget.

Det påvirker i den grad Mads Holtz.

Da han og Hanna Skov Larsen for nyligt valgte at gå fra hinanden, lavede de en aftale om, at deres søn skulle blive boede i deres lejlighed i Korsør, og så var de der på skift syv dage af gangen.

Men efter kort tid valgte Hanna Skov Larsen at flytte til Herning og tog sønnen med.

- Da vi startede den her samværsaftale, kunne jeg mærke på min søn, at det blev alt for meget, siger hun.

- Han var helt ualmindelig omklamrende. Bare jeg forlod et rum, blev han ked af det. Han blev bange for, at jeg ville forlade ham igen. Han skreg også om natten efter mig, selvom jeg var lige ved siden af ham, fortæller Hanna Skov Larsen.

Derfor skrev hun en besked til Mads Holtz, at det ikke var den bedste aftale, de havde lavet. Og da de ikke kunne blive enige om, hvordan samværet så skulle være, valgte Hanna Skov Larsen at flytte hjem til sine forældre i Herning med sønnen.

Forældrene søgte så hjælp i Familieretshuset, men de har først tid til et indledende møde den 26. februar næste år.

- I samråd med min advokat besluttede vi, det var bedst, jeg holder min søn i Herning, indtil Familieretshuset kommer ind i billedet, fortæller Hanna Skov Larsen.

Og det påvirker i den grad Mads Holtz.

- Det gjorde ondt. Jeg følte mig fortabt og ensom. Og gør det stadig, fortæller han.

Flere tusinde sager

Familieretshuset havde 2. december i år 1.200 sager, hvor familierne afventer en mødeindkaldelse. Og 3.800 sager, hvor familierne har fået en indkaldelse, men afventer et møde.

Det viser et særudtræk, som Familieretshuset har lavet til P1 Morgen.

- Der er rigtig mange forældre, der venter på et svar fra Familieretshuset, siger Anne Broksø, der er formand for foreningen for Danske Familieadvokater.

- Der er en ekstrem lang sagsbehandlingstid, siger hun.

Familieretshuset åbnede i april i år og erstattede Statsforvaltningen. Et Familieretshus skulle gøre det mere enkelt, hurtigere og bedre at få behandlet sin sag.

Men sådan er det ikke i dag. For når forældre har været til det indledende møde - efter cirka fem måneder - så kan det blive nødvendigt med et møde nummer to, hvor en børnesagkyndig undersøger, hvor barnet har det bedst.

- Rigtig mange sager sendes så til retten, fortæller Anne Broksø og tilføjer, at en almindelig sagsbehandling tager cirka 12 måneder i dag.

- Så vi ser, at konflikterne optrappes, fordi tid er konfliktoptrappende, siger hun.

Ses på McDonalds

Hanna Skov Larsen fortalte ikke Mads Holtz, at hun ville tage deres søn med til Herning, før hun havde gjort det.

- Af frygt for at han ville træde ind og eventuelt hente ham i børnehave, før vi tog af sted, fortæller hun.

Mads Holtz blev vred, da han opdagede, at hans søn nu er i Jylland. Og han har altså ikke set ham siden oktober.

- Jeg har fuld forståelse, for at Mads er utilfreds, men lige nu ved jeg ikke, hvad jeg ellers skal gøre. Jeg ønsker bare det bedst for min søn, siger Hanna Skov Larsen.

Hun har af flere omgange kontaktet Familieretshuset for at se, om de kan hjælpe dem med at finde ud af noget. Hanna Skov Larsen har også tilbudt Mads Holtz at se sin søn i Herning eller på en McDonalds.

- Det er selvfølgelig bedre end ikke at se ham, men jeg synes ikke, det er fair, det skal foregå på hendes præmisser, mener Mads Holtz.

- Jeg kunne godt tænke mig noget alenetid med min søn og ikke være på en larmende McDonalds. Det føler jeg ikke, jeg har haft muligheden for at få, lyder det fra Mads Holtz.

Systemet virker ikke

Ifølge Anne Broksø fra foreningen for Danske Familieadvokater spiller systemet falit.

- Systemet virker ikke lige nu. Simpelthen. Det har ingen effekt for de forældre, der har brug for hjælp, siger hun.

- Man skal huske på, at dem der skriver til Familieretshuset, det er dem, der ikke selv kan løse det. Det er dem, der vitterlig har brug for hjælp, fortæller Anne Broksø.

Familieretshuset hører under Social- og Indenrigsministeriet, og ministeren mener, det er vigtigt at få gjort noget ved de lange ventetider.

- Det er ulykkeligt at et nyt system, der blev lavet for at passe på børnene og skåne dem i svære skilsmisser, lige nu ser ud til at gøre det modsatte, siger Astrid Krag (S).

Du er som ansvarlig minister for systemet enig i, at det ikke virker?

- Intentionen bag det nye system, der blev forhandlet på plads under den tidligere regering, er rigtig. Altså at vi skal passe bedre på børnene i de svære skilsmisser. Men det er en reform, der er født med en voldsom underfinansiering. Derfor har vi jo i den nye finanslov afsat 100 ekstra millioner kroner, så ventetiden ikke bliver ved med at vokse.

Hvornår kommer systemet til at virke?

- Det ærlige svar er jo, at selv med 100 mio kr afsat, så kommer ventetiden til at vokse et godt stykke tid endnu, så den topper først næste år ved denne tid. Det er dybt utilfredsstillende og derfor indkalder jeg aktørerne til et møde, så vi kan få klarhed over, om der er noget specifikt i systemet, der ikke fungerer, siger Astrid Krag.

Artiklen er opdateret med nye citater fra den ansvarlige minister, Astrid Krag (S).

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter