Opdateret 6/9 - Af artiklen fremgik det tidligere, at Venstre i Hjørring endnu ikke havde nogen kandidat under 30 til det kommende kommunalvalg, hvilket ikke er tilfældet. DR beklager fejlen.
- Det er jo lidt en 'gammelmandssport', hvis man kan kalde det det.
Ordene kommer fra 23-årige Mads Jansen, der som én af få unge stiller op til kommunalvalget i Vejle Kommune i november.
Bliver den unge formand for Venstres Ungdom valgt ind til november, er det første gang i fire år, at der kommer til at sidde en ung person under 30 år i byrådet i Vejle.
Det er på trods af, at Vejle Kommune er landets femtestørste, målt på antal indbyggere, og at der er over 16.000 unge under 30 år.
- Vi er en gruppe, der ikke er repræsenteret i byrådet, og det kunne vi godt gøre noget ved, siger Mads Hartlev Jansen, der tirsdag blev stemt ind som nummer tre på Venstres kandidatliste til det kommende kommunalvalg.
24 kommuner uden unge
Den jyske kommune er langt fra den eneste, hvor man skal kigge langt efter repræsentanter for den unge målgruppe.
I 24 af landets kommuner blev ingen byrådsmedlemmer under 30 år stemt ind, da alle stemmer var gjort op ved seneste valg kommunalvalg i 2017.
Det store spørgsmål er nu, om det billede vil ændre sig ved novembers kommunalvalg, hvor der snart er deadline for at finde nye kandidater.
DR har gennemgået de nuværende kandidatlister for seks ud af de 24 kommuner, der ikke fik stemt en eneste ung under 30 i byrådet under seneste valg for at se, hvor mange unge kandidater man finder på listerne.
I stikprøven har vi blandt andet kigget på kandidatlisterne for de to største partier på landsplan, Socialdemokratiet og Venstre, og vi har fokuseret på de seks af de 24 kommuner, hvor der bor flest unge: Vejle, Hvidovre, Hjørring, Helsingør, Holstebro og Fredericia.
I fire af de seks byer: Hjørring, Vejle, Holstebro og Helsingør kan man ikke stemme på en eneste ung fra landets største parti, Socialdemokratiet.
- Vi har en rigtig stærk liste. Vi har også unge mennesker, men vi har ikke unge under 30, så på det område er vi ikke helt i mål, siger Martin Sikær, borgmesterkandidat for Socialdemokratiet i Vejle Kommune.
Heller ikke Radikale og SF i Vejle Kommune har fundet nogen unge under 30.
- Det ser ikke ret godt ud, vi har nogle dage endnu, men vores yngste kandidat er faktisk 38, fortæller Britta Bitsch, der er formand for SF Vejle.
Mads Hartlev Jansen er derfor en af få unge, der har mulighed for ændre billedet i Vejle Kommune.
Venstre, som Mads Hartlev Jansen stiller op for, har to kandidater under 30 på listen i år.
- Mere kunne man nok ikke bede om, siger Mads Hartlev Jansen.
- Men jeg er lidt skuffet over, at der ikke er mere ung modstand fra de røde partier. Det kunne være fedt, hvis der var én ’på den anden side’, der har et andet perspektiv, man kan argumentere imod.
Det er to år siden, at Mads Hartlev Jansen blev spurgt, om han ville stille op for Venstre i Vejle Kommune ved det kommende valg. Efter lidt betænkningstid sagde han ja.
- Jeg ser det som en form for værnepligt, hvor man kan få mulighed for at gøre en god gerning, hvis man har en politisk holdning, der primært prøver at repræsentere unge. For jeg synes netop den gruppe er lidt underrepræsenteret i dag.
Bliver han valgt ind, er hans mission da også at tale de unges sag.
Det afspejler sig også i hans mærkesager. Blandt andet kunne han godt tænke sig at skaffe flere videregående uddannelser og ungdomsboliger til byen, og han vil også gerne arbejde for et mere sikkert natteliv i Vejle.
Kommunalforsker: Det kræver en mentalitetsændring
Ulrik Kjær, forsker i kommunalpolitik ved SDU, fortæller at manglen på unge i kommunalpolitik ikke er nogen ny problemstilling.
- Det ser ud til, at det er svært at få de unge til at stille op. Og det kan der være en god begrundelse for, nemlig at de unge er mere mobile i den periode af deres liv og derfor måske heller ikke regner med at bo i den samme kommune om fire år.
- Men dem, der stiller kandidater op, kunne jo godt gøre en ekstra indsats for også at få aldersspredningen ind i deres gruppe. Det kan godt være, at der er nogle af dem under 30, der skal have en ekstra opfordring.
Det gælder om at få unges øjne op for, at kommunalpolitik også har betydning for deres hverdag.
- Rigtig mange af de ting, som kommunen træffer beslutninger om: kultur, trafik, daginstitutioner og så videre har jo faktisk stor betydning for unge.
- Det er nok ikke en nem opgave at få de unge gjort mere interesserede i kommunalpolitik, men det er stadigvæk en vigtig opgave.
Ifølge Ulrik Kjær kræver det noget af os alle, hvis vi skal have flere unge i kommunalpolitik. Herunder vælgerne.
- For der kan jo også være vælgere, som tænker: 'Kan den 20-årige, der stiller op, nu klare det?'
- Så der skal jo ske en mentalitetsændring hos os allesammen i forhold til at være åbne overfor, at en kommunalpolitiker også kan være en, der sådan set er ret ny i 'de voksnes rækker'.
Borgmester håber på ungt blod i byrådet
Venstre i Vejle Kommune har ti byrådspolitikere ud af de 31 medlemmer, der i øjeblikket sidder i byrådet og er dermed det parti, der fik stemt flest af deres kandidater ind ved seneste valg.
Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen (V) er med egne ord 'rigtig ærgerlig' over, at der ikke er nogle unge byrødder lige nu.
- Hvis et folkestyre skal virke efter hensigten med det, der ligger i ordet, er det vigtigt, at man afspejler den befolkning, som man i et byråd repræsenterer, siger han.
Derfor håber han også på, at der kommer ungt blod i byrådet, når stemmerne ved det kommende kommunalvalg er talt op.
- Der er ingen, der er bedre til at sætte sig ind i, hvad det er for tanker, man går med som ung, end dem selv. Vi andre kan godt have nogle holdninger til, at vi skal bygge idrætshaller og kunstgræsbaner, men hvis de unge i dag vil have skaterhaller eller noget andet, så er det jo det, vi skal tage fat på.
Han vil gerne sende budskabet om, at der er indflydelse at hente - også selvom man er ung i et byråd.
- Der er jo også eksempler på, at der kommer meget unge ind. Sågar endda eksempler på, at der er meget unge, der bliver borgmestre og sådan noget.
Når unge rundt om i landet den 16. november skal sætte deres kryds, håber den unge vesntrekandidat, Mads Hartlev Jansen, mest af alt, at det bliver sat ved ungdommen.
- Det kan godt være, jeg stiller op for Venstre, og jeg går selvfølgelig helhjertet ind for politiken, men når det kommer til stykket, synes jeg ikke, det er den blå politik, der er underrepræsenteret - det er den unge stemme.
- Så jeg vil i højere grad appellere til at stemme ungt frem for at stemme blåt.
DR spurgte nogle unge i Vejle, hvad de synes om, at der ikke er mange unge at stemme på til kommunalvalget i kommunen (Interview: Jeppe Strandgaard Midtiby, redigering: Julius Waag Poulsen)