Mads og Rikke drømmer om praktik i 'den virkelige verden'. Men de har ikke fået plads

Virksomheder, der ikke ansætter praktikanter, bliver mødt med bødekrav.

18-årige Mads Dehn Jensen har endnu ikke fundet en praktikplads i erhvervslivet.

Hvis du ikke finder en praktikplads, kan du i dag komme i lære på din skole. Og det er blevet virkeligheden for en stor del af erhvervsskolernes elever, fordi det ikke er lykkedes for dem at få en elevplads i erhvervslivet.

En af dem er Mads Dehn Jensen.

Han er i gang med sin tømreruddannelse på EUC Sjælland i Køge, og på mandag starter han i praktik samme sted. Det ærgrer den 18-årige elev:

- Jeg synes, det er lidt trist. Det er vigtigt for mit liv og min fremtid, at jeg finder mig en læreplads, så jeg kan komme ud og lære noget, siger Mads Dehn Jensen.

Ud blandt malere og murere

Mads Dehn Jensen håber stadig på at finde en praktikplads i "den virkelige verden", fordi uddannelsen ifølge ham også handler om at lære at gebærde sig på en arbejdsplads.

- Jeg vil gerne ud på en rigtig arbejdsplads, hvor jeg kan lære andre mennesker at kende og vide, hvordan man er på en arbejdsplads sammen med blandt andet murere og malere, siger Mads Dehn Jensen.

Han frygter, at han ikke får mulighed for at lære netop dét, mens han er i skolepraktik.

Mads Dehn Jensen håber på at læse videre som bygningstaksator, når han er færdig som tømrer. Med en manglende praktikplads er den drøm dog forsinket.

- Selvfølgelig kommer det til at tage noget længere tid. Det er nok det, der irriterer mig mest, siger Mads Dehn Jensen.

Bekymret for jobmulighederne

42-årige Rikke Bøgh Pedersen er allerede startet i skolepraktik på erhvervsskolen EUC Nord i Hjørring. Hun har ligesom Mads Dehn Jensen heller ikke fundet en elevplads, på trods af at hun har søgt omkring 100 af slagsen.

Selvom Rikke Bøgh Pedersen har lært meget af sin skolepraktik, er det ikke drømmen. Hun ville allerhelst have haft praktikplads i en virksomhed, fortæller hun:

- Det ville være ønskscenariet i første omgang at komme ud i en ordinær elevplads.

Rikke Bøgh Pedersen frygter, at det vil betyde, at hun skal kæmpe hårdere for at finde et arbejde, når skoletiden er slut.

- Hvis jeg var i en ordinær elevplads, så kunne jeg få et arbejde efterfølgende, fordi de fleste steder ansætter deres elever kort efter. Det får jeg ikke her.

Små virksomheder raser over bøder

For elever som Mads og Rikke er det nødvendigt, at virksomheder ansætter tilstrækkeligt med praktikanter. Og for første gang i år kan virksomhederne modtage bøder, hvis de ikke har nok elever.

Lidt over 41.000 virksomheder fik bøde i 2018.

I København har Kamerahusets ejer, Antoinette Bramsen, modtaget en bøde på 1490 kroner, fordi hun ikke har taget en elev i sin fotobutik på Amager.

Hun forklarer, at hun hverken har nok arbejde eller omsætning til at tage en elev, og derfor mener hun, at det er uretfærdigt, at hun skal straffes:

- Jeg synes, det er fuldstændig grotesk. Det her er tudedumt og snotdumt for at sige det mildt, siger Antoinette Bramsen.

Hvis bøden for ikke at have nok praktikpladser bliver meget større, kan konsekvensen for Antoinette Bramsen være, at hun til sidst må ansætte en elev. Og det kan koste de færdiguddannede jobbet, vurderer hun:

- Hvis jeg på sigt har alt for meget ledig kapacitet, må jeg fyre nogle medarbejdere, siger Antoinette Bramsen.

Hun mener ikke, at hun i sin forretning på Amager kan tilbyde elever det, de har brug for for at blive dygtige og opnå den viden, de skal have.

Antoinette Bramsen ejer også en fotobutik på Nørrebro i København, hvor hun har ansat en elev.