Mælken er ikke hvad den har været

Når vi hælder den over cornflakes, er det svært at opdage, at mælken selv smager af majs. Køernes diæt i dag gør nemlig mælken sødere, men mindre sund.

Sådan fik malkekøerne lov til at gå og græsse det meste af året før i tiden. Det gav mælk med flere sunde vitaminer og fedtsyrer end den de majsspisende staldkøer i dag leverer. (Foto: © Gitte Pedersen- Hjarbæk)

De fleste er opdraget med, at mælk er indbegrebet af sund næring, med kalk og vitaminer og gode fedtsyrer, der styrker krop og helbred. Men den mælk vi i dag stiller i køleskabslågerne er ikke, hvad den har været.

Fra græs til majs

Landbruget er nemlig gået over til at malke opstaldede køer på majs-diæt frem for tidligere tiders græssende køer under åben himmel.

Og det massive og hurtige skifte fra at have køer på græs meget af året til at holde dem inden døre og fodre dem primært med majs, har ændret næringsindholdet i almindelig mælk, skriver Politiken.

Mindre Omega-3

Og det giver halvt så mange sunde fedtsyrer i mælken som tidligere, fortæller institutleder Jacob Holm Nielsen fra Forskningscenter Foulums Institut for Råvarekvalitet til Politiken:

- Vi kan måle et lavere indhold af Omega-3, af E-vitamin og betacaroten i konventionel mælk i dag. Den indeholder også betragtelig færre antioxidanter.

For bare 10 år siden var vores mælk dobbelt så rig på de sunde omega-3 fedtsyrer, der også er i fisk, og som regnes for at være helt afgørende for vores sundhed.

Smag af cornflakes

Og det ændrede indhold i mælken kan endda smages, fortæller Jacob Holm Nielsen til Politiken. Majs-mælken er nemlig mere sød og smager lidt af cornflakes, mens græsmælken er mere kompleks i smagen.