To mænd anholdt i stor aktion: Har forbindelse til terrorsag om droner

Hemmeligholdt terrorsag involverer mindst to personer med relation til det radikale islamistiske miljø i Danmark.

(Video: DR Nyheder)

En stadig hemmeligholdt terrorsag om transport af dronedele til Islamisk Stat vokser nu i størrelse.

I dag har Københavns Politi og PET anholdt to personer, og anholdelserne har direkte forbindelse til en terrorsag fra 2017, hvor to mænd er sigtet for at købe og sende droneudstyr til terrororganisationen Islamisk Stat.

Det bekræfter flere af hinanden uafhængige kilder for over DR Nyheder.

På Twitter oplyser Københavns Politi, at man i samarbejde med PET har anholdt to i en sag, "der omhandler indkøb samt facilitering af genstande - blandt andet droner - fra Danmark til Islamisk Stat."

De anholdte er sigtet efter den såkaldte terrorparagraf.

- De anholdte er nu i politiets varetægt og vil blive fremstillet i grundlovsforhør torsdag formiddag, lyder det fra Københavns Politi.

Islamisk Stat har siden 2016 brugt droner som direkte våben i konflikten i Syrien og Irak, fordi dronerne kan udstyres med sprængstof eller bruges til at observere, hvor fjenden befinder sig. Politiet mener, at dronedelene fra Danmark netop skulle bruges til kamphandlinger mod terrororganisationens modstandere.

Det er uvist, hvilken rolle de to mænd, der er blevet anholdt i dag, har haft i terrornetværket. Men en 29-årig mand, der blev anholdt i september sidste år, er sigtet for at have købt avanceret droneudstyr i Danmark, som han ifølge politiet sendt videre til en 32-årig dansk-tyrker bosat i Tyrkiet.

Den 32-årige stod så for at få dronedelene ind til Islamisk Stat, mener politiet.

Anholdte del af islamistisk miljø

Ifølge DR Nyheders oplysninger er de anholdte i dag to mænd på 29 år fra det nordvestlige København. De har begge været en del af det radikale islamistiske miljø i Danmark.

Den ene har tidligere været en del af den kendte salafistiske gruppe “Kaldet til Islam,” mens den anden har været aktiv i det mindre kendte “Dawah-centret” - en islamistisk forening med mange af de samme medlemmer som “Kaldet til Islam.”

De to er desuden i forvejen kendt af politiet og har været afhørt i forbindelse med flere alvorlige sager om for eksempel syrienkrigere.

Ifølge DR Nyheders oplysninger har dansk politi efterforsket netværket i flere år.

Dansk-tyrker på fri fod i dronesag

Efter politiet sidste år sigtede to mænd for “medvirken til forsøg på terrorisme” har detaljerne i den såkaldte dronesag været hemmeligholdt for offentligheden.

-Vi har beslaglagt computere, professionelt droneudstyr og kameraer, fortalte chefpolitiinspektør i Københavns Politi Jørgen Skov på et pressemøde dengang, efter politiet i september 2017 havde ransaget den enes hjem i Brøndby Strand.

Siden har sagen kørt for lukkede døre.

Den 29-årige, der har købt droneudstyret i Danmark, har siddet varetægtsfængslet i et år, men den 32-årige mand i Tyrkiet, som modtog udstyret, er fortsat på fri fod. Han er internationalt efterlyst og fængslet “in absentia.”

Den 32-årige er i forvejen kendt i forbindelse med international terrorisme og dømt for at have forsøgt at forberede et angreb mod et ukendt mål i Europa.

Begge de sigtede er beskyttet af et såkaldt navneforbud, og derfor kan DR Nyheder ikke beskrive dem nærmere.

Artiklen er opdateret klokken 11:40 med en video af politiets arbejde ved et af de steder, hvor anholdelserne blev foretaget.