Mænd er mindre maskuline

Mænd har mindre og mindre af det mandlige kønshormon testosteron. Det har man konstateret i udlandet og nu også i Danmark. Miljøgifte får skylden for den faldende maskulinitet.

Der er ingen entydig forklaring på den faldende testosteron, men miljøgifte er under stærk mistanke. (Foto: Charlie Balch © stock.xchange)

Mænd er ikke, hvad de har været.

Mange - især kvinder - har sikkert haft det på fornemmelsen, og nu viser både udenlandske og danske undersøgelser, at mænd er mindre maskuline end tidligere.

Forskerne har påvist, at mænd har mindre og mindre af det mandlige kønshormon testosteron.

Nedsat frugtbarhed

Ny amerikansk forskning fra sidste år pegede på problemet ved at undersøge en stor gruppe mænd tre gange med ti års mellemrum. Og i nær fremtid kommer en tilsvarende dansk undersøgelse.

- Niveauet af testosteron var lavere for hver gang, man undersøgte det, siger forskningsleder Anna Maria Andersson fra Afdeling for vækst og reproduktion på Rigshospitalet.

Testosteron er et vigtigt hormon, der blandt andet indvirker på frugtbarhed. Mænd får også større risiko for knogleskørhed, når de mangler testosteron.

Miljøgifte får skylden

Professor Niels Erik Skakkebæk er ikke tvivl om, hvem synderen for den uheldige udvikling er:

- Det kan kun være ting i vores miljø, ellers kan det ikke ændre sig så markant over så kort tid. Det ser ud som om, de yngre mænd er mindre maskuline, siger Niels Erik Skakkebæk.

Han vil på et pressemøde senere i dag vil opfordre politikerne til at oprette et nationalt råd, der skal forske mere i miljøgifte.