To mænd får fængsel på livstid for drab på Nedim Yasar

De er kendt skyldige i drab på den tidligere radiovært og bandeleder.

To mænd blev i dag kendt skyldige i drabet på Nedim Yasar (billedet).

25-årige Alexander Findanis og 26-årige Martin Svanberg idømmes fængsel på livstid for at have skudt og dræbt den 31-årige radiovært og eks-bandeleder Nedim Yasar.

Sådan lyder dommen i Retten på Frederiksberg.

- Der skal udover drab straffes for anvendelsen og besiddelsen af skydevåbnet, og derudover bliver de to tiltalte straffet efter paragraf 81b, sagde retsformand Louise Falkenberg.

Paragraffen gør det muligt at forhøje straffen med op til det halve. Det var et enigt nævningeting, der kom frem til afgørelsen.

Retssalen var fyldt med pårørende til både den dræbte og de tiltalte under domsafsigelsen.

Ifølge dommen begik de to mænd drabet i forening. Alexander Findanis affyrede på klos hold to dødelige skud mod Nedim Yasars hoved. Martin Svanberg agerede chauffør og ventede på ham i en blå VW Passat tæt på.

- Vi har ikke fundet grundlag for at fastsætte en lavere straf til Martin Svanberg, lød det fra retsformanden.

De to mænd har igennem sagen begge nægtet sig skyldige. De anker begge dommen.

31-årige Nedim Yasar var blandt andet kendt som offentlig debattør med holdninger om at vælge bandemiljøet fra, fordi han selv havde forladt banden "Los Guerreros".

Han blev skudt sin bil den 19. november 2018 om aftenen efter en bogreception, hvor han netop havde fejret udgivelsen af bogen 'Rødder', der portrætterer hans opvækst og liv.

Anklager krævede livstid

Alexander Findanis og Martin Svanberg blev tidligere i dag kendt skyldige i manddrab.

Normalt bliver ét drab straffet med 12 års fængsel i Danmark, hvis der ikke er skærpende omstændigheder i sagen.

Anklager i sagen fra Københavns Politi er Jens Povlsen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Men det mente anklager Jens Povlsen, at der var i denne sag, fordi drabet på Nedim Yasar var 'iskoldt, kynisk og hensynsløst', og fordi det blev begået på åben gade.

- Vi ved stadig ikke, hvorfor Nedim Yasar blev dræbt, men han blev slået ihjel af et medlem i det miljø, som han forlod. Det er vi som samfund nødt til at tage kraftigt afstand fra, sagde Jens Povlsen under sin procedure.

Han referede til, at Alexander Findanis i retten har indrømmet, at han er medlem af rockergrupperingen Satudarah.

- Jeg mener, at det er svært at komme uden om livstid i den her sag, sagde anklageren.

Forsvarer: 'Min klient skød ikke'

Omvendt mente begge forsvarere i sagen, at der ikke var særligt skærpende omstændigheder i drabssagen, selvom der var tale om skud på klos hold.

Billedet her er fra Nedim Yasars bogreception. I bogen fortæller han med hjælp fra Marie Louise Toksvig om sit liv, og hvordan han kom ud af bandemiljøet. (Foto: Sebastian Richelsen) (© PRIVATFOTO)

Drabet skete ikke på grund af konflikt i bandemiljøet, og ingen andre var i fare, da drabet blev begået.

- Jeg mener, at der skal være en form for skærpelse i forhold til det normale, fordi drabet er begået på åben gade. Men jeg mener, at det rigtige niveau er 14 år. Man kan ikke gå højere op end det, sagde Alexander Findanis' forsvarer, Mai-Brit Storm Thygesen, under sin procedure vedrørende strafniveauet.

Forsvarer Karin Svenningsen slog på, at hendes klient ikke selv var på gaden, han løftede ikke selv våbnet og skød, og det er ikke bevist, at han planlagde drabet.

- Han har fragtet gerningsmanden ind til Nordvest, men er det så aktiv en handling, at han skal have fuld straf, spurgte hun ud i retssalen.

Hun mente derfor, at en passende straf for Martin Svanberg ville være mellem 10 og 12 års fængsel.

Martin Svanberg og Alexander Findanis skal betale for sagens omkostninger, ligesom de skal betale 45.000 kroner i godtgørelse til Nedim Yasars familie.