To mænd fængslet for medvirken til angreb i København

De to unge mænd, der menes at have hjulpet 22-årig ved skyderi i København, varetægtsfængsles i 10 dage.

Selvom politiets formodede gerningsmand handlede alene, da han lørdag eftermiddag og lørdag nat skød løs med et automatvåben og dræbte to mennesker, har Dommervagten varetægtsfængslet to personer, sigtet for at hjælpe den 22-årige. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

De to mænd, der her til morgen er blevet fremstillet i grundlovsforhør for medvirken til weekendens angreb i København, er blevet varetægtsfængslet.

Det skriver Ritzau.

De fængsles begge i ti dage, men er ikke isoleret.

Kendelsen blev afsagt af en dommer ved Dommervagten i København, hvor grundlovsforhøret mod de to mænd begyndte mandag morgen lidt efter klokken 8.

De to er sigtet for medvirken til drab, drabsforsøg og grov vold. Desuden er de sigtet for at have overtrådt straffelovens våbenbestemmelse.

Ikke sigtet for terror

Ifølge politiet skulle de to mænd have hjulpet den formodede gerningsmand, 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein, med at skaffe en såkaldt M95 automatriffel af vejen efter det første angreb mod Krudttønden og desuden hjælpe ham med et tilflugtssted.

Begge mænd, der ifølge Ritzau er henholdsvis 19 og 22 år, nægter sig skyldige.

Politiet betragter weekendens skyderier ved Krudttønden på Østerbro samt ved syngagogen i Indre København som terrorhandlinger.

Men de to mænd er ikke sigtet for medvirken til terror, men 'bare' for medvirken til handlingerne, der har kostet den 55-årige filminstruktør, Finn Nørgaard, og en 37-årig jødisk vagt og cand.polit., Dan Uzan, livet.

Anklageren havde krævet, at de to skulle varetægtsfænglses i fire uger og i isolation, men det blev afvist af dommeren.