To mænd fængslet for Rembrandt-tyveri

De to malerier af Rembrandt og Bellini, som i januar blev røvet fra Nivaagaards Malerisamling i Nordsjælland, er fundet. Samtidig er to yngre mænd blevet fængslet i fire uger - mistænkt for at stå bag tyveriet af malerierne i.

Det var henvendelser fra offentligheden, der førte til, at destjålne malerier fra Nivaagaard-samlingen i aftes blev fundet i enkælder i Valby.

Tyvene har gennem længere tid forsøgt at afsætte malerierne - etaf Rembrandt og et af Bellini - både herhjemme og i udlandet, ogdet var i forbindelse med forsøgene på at sælge kunstværkerne, atpolitiet kom på sporet. Politiet siger at de har skygget den ene afde to anholdte siden februar.

To specialenheder i politiet, Politiets Efterretningstjeneste ogantiterrorkorpset, AKS, stormede i aftes kælderen i Valby efterintens overvågning af adressen Hornemanns Vænge 43 og 45.

De to mænd på 24 og 29 år nægter sig skyldige i sigtelsen forhæleri i forbindelse med malerierne. De ville i øvrigt ikke udtalesig i grundlovsforhøret, og blev fængslet i fire uger, meddeltepolitiet på et pressemøde på politistationen i Helsingør.

Politiet mener, at fem andre mænd, der har siddet fængslet isagen, men nu er løsladt, stod for planlægningen og udførelsen afrøveriet. De to anholdte skulle stå for at afsætte malerierne.

Malerierne blev stjålet fra malerisamlingen i Nordsjælland den29. januar i år.

Tyveriet af især Rembrandts "Dameportræt fra 1632" har vaktopsigt i hele verden, og det har været placeret på Interpolstop-seks-liste over eftersøgte kunstværker.

Birte Stokholm fra Bruun Rasmussen Auktioner vurdererRembrandt-maleriet til at være mellem 50 og 100 millioner kronerværd, mens Bellini-maleriet vurderes til at være mellem 15 og 20millioner kroner værd. Men det handler ikke kun om penge:

- Vi har faktisk igennem tiden måtte afgive mange udenlandskebilleder i Danmark, fordi vi ikke har haft råd til at beholde demher i landet. Så det er altså dejligt, at der er noget tilbage,siger hun til Radioavisen.

Med de to senest anholdte er i alt syv personer sigtet isagen.

Facebook
Twitter