Mænd flygter fra samtalekøkkenet til toilettet

Mænd bruger to timer mere om ugen på toilettet end for fire år siden. De flygter fra det fællesskab, der skabes i samtalekøkkener, siger fremtidsforsker.

Mænd vil meget gerne bruge et par timer ekstra om ugen på toilettet for blandt andet at kunne læse avisen i fred.

Hvis man vil garanteres lidt tid for sig selv uden at blive forstyrret, er der ikke så mange muligheder tilbage i den moderne bolig.

Samtalekøkkener og store fællesrum driver derfor mændene på toilettet i jagten på fred og ro. Danske mænd bruger i dag to timer mere om ugen på toilettet end de gjorde for fire år siden.

- Det er en meget romantisk ide med samtalerummet, som køkkenet er blevet i dag. Men vi har også brug for et privat "hus i huset". Et sted, hvor vi kan låse døren og være os selv, siger fremtidsforsker Liselotte Lyngsø til Bolius Boligejernes Videncenter.

Ro og fred på tønden

Hun har gennem sit arbejde for Pressalit, der udvikler og fremstiller toiletsæder, fået et indblik i mændenes tidsforbrug på toilettet.

- Det er simpelthen det sidste sted i boligen, hvor de kan være i fred med avisen. De bruger nærmest rummet som et overgangsritual, hvor de læser avisen, inden de går ind til familien. Mænd har bare brug for halvanden kvadratmeter, hvor de kan sidde på tønden i ro og fred bag en låst dør og have lov til at føle sig hjemme, siger Liselotte Lyngsø.

Mette Mechlenborg, cand. mag. i moderne kultur, er tilknyttet Center for Bolig og velfærd. Hun er enig med Liselotte Lyngsø i, at mændene fortrænges fra fællesarealerne, hvor kvinderne fylder mere og mere.

Tidligere havde manden plads på kontoret, i haven og bag avisen. Men kvinderne har efterhånden taget alle mændenes rum til sig.

Kvinderne ordner også regnskab i privatøkonomien og går i haven i dag. På den måde er mændene blevet hjemløse i deres eget hjem, siger Mette Mechlenborg til Bolius Boligejernes Videncenter.

Flugt fra fællesskabet

Hun betegner de ekstra timer på tønden for en kortvarig flugt fra det fællesskab, som mændene forventes at deltage i.

- Fællesskabet er det, vi samler os om i dag. Toilettet er det eneste rum i boligen, hvor man kan låse døren uden at være sindssyg. Det er et legalt sted at opholde sig, og det betragtes ikke som et fravalg af fællesskabet, siger Mette Mechlenborg.

De to kvinder er enige om, at individualiseringen vil blive mere udbredt og anerkendt fremover.

FacebookTwitter