Mænd gider (stadig) ikke støvsuge

Der er stadig lang vej til ligestilling, når det handler om huslige pligter. Men kvinderne vælger selv at vaske tøj og bage, mener ligestillingsforsker.

60 procent af kvinder svarer, at de står for rengøringen derhjemme. (© Colourbox)

Mændene er stadig ikke for hurtige i startblokken, når det gælder om at putte mad i køleskabet eller få gang i støvsugeren.

En undersøgelse fra Analyse Danmark foretaget for Nyhedsbrevet 3F viser, at det primært er kvinderne, der står for tøjvask, rengøring og de daglige indkøb.

Blandt 1430 adspurgte 3F´ere svarer 47,3 procent af kvinderne, at det overvejende er dem, der tager turen til supermarkedet for at handle ind mod 18,2 procent af mændene.

Kvinder vælger pligter til

Når det gælder om at holde hjemmet rent, så svarer 60 procent af kvinderne, at det stort set er deres job.

- Mange kvinder orker jo ikke at se mændene blander en rød sok med det hvide vasketøj, så er det nemmere at vaske selv. Og mange kvinder vælger selv at stå i køkkenet og bage med ungerne, fordi det er hyggeligt, siger lektor og Karen Sjørup, der forsker i ligestilling.

Undersøgelsen viser dog store udsving rundt omkring i landet. De fynske mænd er bedst til at hjælpe med rengøringen, mens midtjyske mænd er gode til at få hentet børnene.