Mænd i overgangsalderen bør hormonbehandles

Alt for mange midaldrende mænd går rundt og lider unødvendigt. De befinder sig nemlig i den stærkt oversete mandlige overgangsalder og mange af dem burde i hormonbehandling.

Et for lavt testosteron-niveau giver en masse gener som træthed, en følelse af utilstrækkelighed og manglende lyst til både livet og til sex.

Alt for mange midaldrende mænd går rundt og lider unødvendigt. De befinder sig nemlig i den stærkt oversete mandlige overgangsalder og mange af dem burde i hormonbehandling.

Det siger professor og dr. med Svend Lindenberg fra Amtssygehuset i Herlev til Dagbladenes Bureau.

Han bakkes op af kollegaen Erik Ernst, der er overlæge på Skejby Sygehus: - Det handler ikke om at give de her mænd evig ungdom og store muskler. Deres testosteron-niveau er for lavt, og det giver en masse gener som træthed, en følelse af utilstrækkelighed og manglende lyst til både livet og til sex, siger Erik Ernst.

For lidt mandligt kønshormon

Svend Lindenberg skønner, at 10-15 procent af alle danske mænd over 60 år, har så stort hormonfald, at de burde i behandling.

Overlægerne Kim Brixen og Marianne Andersen fra Odense Universitetshospital, råder dog danske læger til at slå koldt vand i blodet og være tilbageholdende med at sætte midaldrende mænd i hormonbehandling.

De er for øjeblikket i gang med at undersøge 600 tilfældigt udvalgte mænd mellem 60-75 år for testosteron, og de mener allerede nu at kunne sige, at der er en sammenhæng mellem livsstil og hormonniveau:

- Fedme og alkohol nedsætter testosteronindholdet, og vi ved, alt hvis en ellers rask, men kraftig mand slanker sig og begynder at leve sundt, så stiger niveauet af testosteron, fastslår de to overlæger overfor Dagbladenes Bureau. De er dog enige i, at det giver store fysiske og psykiske problemer for en mand at have for lidt mandligt kønshormon i kroppen.

Facebook
Twitter