Mænd skal screenes for fødselsdepression

Tusindvis af fædre rammes af fødselsdepressioner, men får ikke lige så meget hjælp som depressive mødre. I København skal mændene nu screenes.

Op mod 4500 mænd rammes hvert år af en fødselsdepression, og indtil nu har der ikke været meget hjælp at hente.

Fødselsdepressioner hos de nybagte fædre får nemlig ikke nær så meget opmærksomhed som mødrenes problemer, selv om problemerne kan være alvorlige nok.

- De synes, det er svært at være en moderne far, de synes det er svært at få parforholdet til at fungere og de oplever, at det kan være svært at snakke med nogen om det, siger Anne Greiersen, der er ledende sundhedsplejerske på Nørrebro i København.

Screener med et skema

Derfor begynder sundhedsplejen på Nørrebro nu at screene fædrene fast ved hjælp af et screeningsskema.

Den beslutning er truffet efter et ni måneder langt forsøg med skemaerne, der har været en succes og har hjulpet med til, at sundhedsplejen henviser flere fædre til behandling.

- Jeg tror egentlig de er glade for, at der endelig er noget, der også er for dem. At det ikke kun er mor og barn, man hele tiden fokuserer på, siger Anne Greiersen.

Støtte hele familien

Skemaet giver sygeplejerskerne en fornemmelse af, hvilke problemer fædrene tumler med, og gør det muligt at hjælpe alle parter i den nye familie.

- Hvis man går ind og støtter op om hele familien, når det lille barn kommer, så tror jeg, at man giver barnet en stor gave, siger Anne Greiersen.

Kan bredes ud

Det succesfulde forsøg på Nørrebro i København kan med tiden komme fædre i hele Danmark til gavn.

Det vurderer Svend Aage Madsen, der er chefpsykolog på Rigshospitalet og til daglig arbejder med mænd og fødselsdepressioner.

- Når man har set de gode resultater: At det fungerer og at folk tager godt i mod det og er engagerede i det, så mener jeg bestemt, at det er noget man vil kunne anbefale og bruge hele landet over, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk