To mænd tiltalt for at ville slå Rasmus Paludan ihjel: Nu starter retssagen

Ifølge anklagemyndigheden var der tale om et drabsforsøg, da Rasmus Paludan holdt demonstration sidste år.

En 53-årig mand er nu tiltalt for drabsforsøg. (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

Grundlovsdag sidste år holdt Stram Kurs-leder Rasmus Paludan demonstration i Digterparken i Åbyhøj i Aarhus.

Men demonstrationen udviklede sig dramatisk.

Undervejs løb en nu 53-årig mand gennem politiets afspærring med en kniv i hånden, hvilket resulterede i at manden blev skudt i benet af politiet.

I dag starter retssagen så mod to mænd på 53 og 41 år, der er tiltalt for henholdsvis forsøg på manddrab og medvirken til forsøg på manddrab på Rasmus Paludan.

Tiltalte nægter sig skyldige

Ifølge anklageskriftet er de to mænd tiltalt efter forudgående aftale, i forening og fælles forståelse at forsøge at dræbe Rasmus Paludan.

Selvom den 41-årige ikke bar nogen kniv under demonstrationen, så er det anklagemyndighedens opfattelse, at han spillede en større rolle under drabsforsøget.

I anklageskriftet står der, at den 41-årige mand viste den medtiltalte en video af Rasmus Paludan, ligesom han udpegede Stram Kurs-politikeren i Digterparken.

Derudover gav han ifølge anklageskriftet også den medtiltalte den kniv, som den 53-årige mand havde i hånden, da han løb frem mod Stram Kurs-lederen.

Den 53-årige mand er udover drabsforsøg også tiltalt for at have truet en række betjente samt ulovlig våbenbesiddelse.

Begge nægter sig skyldige i alle forhold.

- Han har hele tiden nægtet sig skyldig. Han har ikke haft noget fortsæt om at slå nogen ihjel, lyder det fra den 53-åriges forsvarsadvokat, Henrik Hougaard.

Paludan: Det har haft personlige konsekvenser

Rasmus Paludan skal under retssagen afgive forklaring om, hvad han oplevede grundlovsdag.

- Det var super ubehageligt. Det var en trist oplevelse, som man ikke kan beskrive særlig godt, medmindre man selv har prøvet det, siger han til DR Nyheder.

- Det har haft nogle konsekvenser for mig på det personlige plan. I månederne bagefter blev jeg i meget større grad grådlabil, og jeg blev meget mere sårbar overfor forskellige emner. Jeg har alligevel oplevet en del. Jeg har fået kontrol over det igen.

Rasmus Paludan fortæller i dag, at han ikke rigtig nåede at blive bange i øjeblikket.

- Jeg så, at han havde en kniv, og der var også nogle, der råbte det. Jeg gik tilbage til PET's bil, og der var en livvagt, der skubbede på vej. Men jeg havde selv taget adskillige skridt baglæns.

- I minuttet efter sagde jeg, at jeg ville tilbage til demonstrationen og fortsætte. Men der var en PET-vagt, som lige sagde, at vi skulle tage det roligt. Efterfølgende blev jeg meget ked af det, og det var en meget chokerende hændelse. Jeg tror, at jeg var i chok i minutterne efter.

Anklager: Skærpende omstændighed

Rasmus Paludan har de sidste par år haft livvagter på grund af sin deltagelse i den offentlige debat.

Og at angrebet skete på en person, der netop har været en del af den offentlige debat, kommer også til at spille en rolle, lyder det fra anklagemyndigheden.

- Det er en del af anklageskriftet, at det er sket i forbindelse med ytringer i den offentlige debat. Det er vores synspunkt, at det er et skærpende element.

- Det er ikke hverdagskost, at vi ser drabsforsøg på politikere. Det er anklagemyndighedens opfattelse, at det er et drabsforsøg.

Der er nedlagt påstand om fængselsstraf til den 41-årige mand, som siden sommer har siddet varetægtsfængslet.

Den 53-årige mand har siddet varetægtsfængslet i surrogat på en retspsykiatrisk afdeling, og anklagemyndigheden mener, at han skal idømmes en behandlingsdom.

Retssagen bliver en nævningesag, og der er afsat flere retsdage til sagen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter