Mænd vender idrættens medlemsflugt

Udendørsidrætten har lokket flere medlemmer tilbage i foreningerne, mens det, der foregår indendørs, stadig mærker coronanedlukningerne.

(Arkiv) Golfspillere, som her i Henne Golfklub på Vestkysten, er nogle af dem, der har vendt udviklingen i idrættens medlemstal. (Foto: © John Randeris, Ritzau Scanpix)

Boldene flyver i mange retninger på træningsbanerne hos Christiansbjerg IF i det nordlige Århus. Også derhen, hvor de var tiltænkt. Det er første træningsaften på græs i år, og underlaget har det med at være en smule knoldet. Men det holder ikke humøret nede på de mange spillere, der får en chance til om lidt.

Tre seniorhold for herrer og et enkelt for kvinder klør på denne tirsdag aften. Og flere kan der faktisk ikke være i klubben. Christiansbjerg IF er nemlig én af de fodboldklubber, der har oplevet, at mænd og kvinder igen har lyst til at snørre fodboldstøvlerne, fortæller fodboldformand Thomas Plovgaard.

- For seniorspillere er vi ved at have nået vores maksimum. Vi kan godt have lidt flere spillere på de enkelte hold, men der er i hvert fald ikke plads til et helt nyt hold, siger han.

Thomas Plovgaard, der er fodboldformand i Christiansbjerg IF i Århus, der mistede mange medlemmer i 2020, men nu kan mærke, de er på vej tilbage. (Foto: © (C) DR Nyheder)

Sådan så situationen ikke helt ud, da corona for to år siden lukkede baner og omklædningsrum ned. I 2020 mistede fodboldklubben 25 procent af de cirka 450 medlemmer, der spillede inden pandemien. Men det er stort set glemt nu.

- Vi havde jævnligt frustrationer over, at spillerne ikke kunne få det sociale samvær med i eksempelvis omklædningsrummet. Når der har været noget taget væk fra os i lang tid, så finder vi også ud af, hvor meget vi savner det. Det kan vi virkelig mærke. Der er kommet stor tilgang igen, siger Thomas Plovgaard.

Flere mænd i atypisk idrætsår

Sidste år oplevede idrætsdanmark en lille stigning i antallet af medlemmer. Foreningerne under DGI og Danmarks Idrætsforbund, DIF, fik 12.101 flere medlemmer i 2021.

Det er de selvsagt glade for, da de mistede rigtigt mange i det første coronaår, fordi mange foreningsaktiviteter var henvist til tilskuerpladserne, fortæller Hans Natorp, der er formand for DIF.

- Det er langt bedre, end vi havde turde håbet på. Vi havde frygtet, at det var gået ned endnu engang. Sidste år var jo også præget af nedlukninger, så det var et meget atypisk år, siger han.

Netop fodbold er en af de idrætsgrene, der har været med til at vende udviklingen, når vi ser på det samlede billede for foreningsmedlemmerne her i landet. I 2021 kom der nemlig 33.953 flere fodboldspillere på landsplan.

Hans Natorp, der er formand i DIF, er glad for den beskedne medlemsstigning i et atypisk år. (Foto: © (C) DR Nyheder)

Og det er især idrætsgrene, der foregår udenfor, der har haft størst held med at lokke nye medlemmer ind i folden. Eksempelvis golf, tennis samt surf og rafting er vokset, viser tallene fra de to organisationer. Men det er kun en langsom tilbagevenden til tiden før corona, siger Hans Natorp.

- Vi har et stort benarbejde foran os ude i foreningerne til at få foreningsfællesskabet til at blive hverdag igen. Der er en træghed, når vi skal ændre vores vaner. Derfor kommer det også til at tage tid at få alle medlemmerne tilbage igen, siger han.

Medlemstallene viser også, at det er mændene, der er blevet flere af i klubberne, mens der er blevet færre kvinder.

Det har sandsynligvis noget at gøre med, hvilke idrætsgrene der har været hårdest ramt af corona, og derfor har haft sværest ved at holde aktiviteten, fortæller Charlotte Bach Thomassen, der er formand for DGI.

- Både gymnastikken, svømning og fitness er store idrætter, der appellerer til piger og kvinder. Så jeg vil formode, at der er en sammenhæng. Og det bekymrer os, at de ikke er vendt tilbage endnu, siger Charlotte Bach Thomassen.

De to store idrætsorganisationer skal derfor til at kigge på, hvorfor pigerne og kvinderne er blevet væk. Og dermed også, hvordan de kan få fat i dem og lokke dem tilbage i foreningsarbejdet.

I Christiansbjerg IF kan de måske give lidt inspiration. Her har de i hvert fald haft held til at genstarte deres kvindehold, der helt forsvandt på grund af corona, fortæller fodboldsformand Thomas Plovgaard.

- Vi fik et nyt hold op og stå sidste år takket være de sociale medier. På en måned henvendte 80 kvinder sig og sagde, de gerne ville prøve det, fortæller han.

Af dem er det cirka halvdelen, der stadig spiller i klubbens røde-hvide farver.